2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU reformja hozhat megváltást a kínai hulladékfeldolgozó-iparnak

Január 1-jén új uniós szabályok léptek hatályba, amelyek megtiltják a válogatás nélküli műanyaghulladék külföldre szállítását. A lépés növeli az Európára nehezedő újrahasznosítási nyomást, de potenciálisan a hulladéklerakókat és a hulladékégetést is. Kína viszont a hazai piacon keletkező hulladék feldolgozására fókuszálhat.

A december 22-én bejelentett új szabályok tiltják a műanyaghulladék Európán kívüli szállítását, kivéve az újrafeldolgozásra szánt tiszta műanyaghulladékokat – áll az Európai Bizottság közleményében.

„Tilos lesz a nem válogatott műanyaghulladék OECD-n kívüli országokba történő exportja” – mondta Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi biztosa.

„Ezek az új szabályok egyértelmű üzenetet küldenek arról, hogy az EU-ban felelősen kezeljük az általunk termelt hulladékot” 

– tette hozzá, mondván, hogy az EU-n belüli műanyaghulladék-szállítást szintén szigorúbban ellenőrzik. Az EU bejelentése harmóniában van Kína azon döntésével, amely január 1-jétől megtiltja a hulladékok külföldről történő behozatalát. Kína korábban a világ legnagyobb tengerentúli szemétbefogadója volt, de környezeti és egészségügyi aggályokra hivatkozva 2018-tól megkezdte az import fokozatos megszüntetését.

Arra számítanak, hogy a tilalom megszünteti Kína újrafeldolgozó iparának függését a hulladékimporttól, és az ország újra a hazai piacon keletkező hulladék nagyobb részének újrafeldolgozására koncentrálhat. Európában szintén pozitív oldalát látják az új szabályozásnak.

Az újrahasznosítók úgy vélik, hogy az export betiltása ösztönzőleg hathat az otthoni újrahasznosítás elterjedésére is. A magasabb újrahasznosítási arány eléréséhez azonban a Plastics Recyclers Europe szerint új létesítmények építésére is szükség lesz.

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam