2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengeri füvek nemcsak a szén-dioxid, de a műanyag elleni küzdelmünkben is segíthetnek

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő „labdácskák” – derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

„Megállapítottuk, hogy a tengerfenéken lévő műanyagszemét megtapadhat a tengerifű-maradványokban, majd partra sodródva végül kikerül a tengeri környezetből” – idézte Anna Sanchez-Vidalt, a Barcelonai Egyetem tengerbiológusát, a tanulmány vezető szerzőjét a 24.hu.

A tengerifű-mezők számos feladatot ellátnak az óceáni ökoszisztémában:

kulcsszerepet játszanak a vízminőség javításában, elnyelik a szén-dioxidot, és több száz halfajnak biztosítanak menedéket. Ráadásul akadályozzák a part menti eróziót, és a viharok táplálta pusztító hullámok hatását is csökkentik.

A műanyagszemét-begyűjtés folyamatának megértéséhez Sanchez-Vidal és kollégái egy kizárólag a Földközi-tengerben honos tengerifűfajra, a Posidonia oceanicára összpontosították a tanulmányukat. 2018 és 2019 között a szakemberek megnézték, hogy hány darab műanyagrészecskét tartalmaznak a Mallorca strandjain partra sodródott tengerifű-kötegek, az úgynevezett Neptunus-labdák.

A laza állagú labdák felében találtak műanyagszemetet, nagyjából 600 darabkát egy kilogrammnyi levélben. A szorosabb kötegek mindössze 17 százalékában mutattak ki műanyagot, ám sokkal magasabb arányban: csaknem 1500 darabkát kilogrammonként. Azt egyelőre nem tudni, hogy a műanyagszemét begyűjtése károsítja-e a tengeri füveket.

A tengeri fűből képződő labdák Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam