2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola

Az előállított műanyagokból az Európai Unióban éves szinten 27,1 millió tonna hulladékként végzi, és ennek csak 31,1 százalékát dolgozzák fel újra. A nagyvállalatoknak felelősségük van abban, hogy ezek az arányok megváltozhassanak, illetve eleve kevesebb csomagolási hulladék keletkezzen, és az egyáltalán ne kerüljön olyan helyre, ahová nem való – például a természetes vizeinkbe vagy a kommunális hulladékba. 

A Coca-Cola tisztában van vele, hogy része a problémának, éppen ezért a megoldásnak is részese szeretne lenni. Ezért vállalja a Hulladékmentes Világ stratégiájában, hogy az egész világon folyamatosan csökkenti a gyártásban felhasznált új műanyag mennyiségét, és tíz éven belül minden PET-palackját felerészben újrahasznosított anyagokból állítja elő.

Emellett 2030-ra el akarják érni, hogy világszerte annyi palackot és üdítősdobozt gyűjtsenek vissza, amennyit eladnak.

Hazánkban az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően tavaly 600 tonnával kevesebb műanyagot és mintegy 170 tonnával kevesebb alumíniumot használtak fel a csomagolások előállítása során, mint 2019-ben. Emellett a Coca-Cola az Országos Vízügyi Főigazgatósággal és a PET Kupával  is összefogott, hogy megtisztítsák a hulladéktól a Tisza felső szakaszát. A cég 73 millió forinttal, illetve munkatársainak önkéntes akcióival segítette a munkát, aminek köszönhetően 2019 nyara óta 80 tonna hulladék került feldolgozásra.

Ugyanakkor egy ilyen globális probléma esetén az egyéni tettek is számítanak. Az Eurobarométer adatai szerint egyébként a hazai lakosság 54 százaléka, míg az uniós átlag 65 százaléka vallja, hogy a műanyaghulladékokat elkülönítetten gyűjti, hogy azok újra feldolgozhatók legyenek.

A fenti arány javításának érdekében és azért, hogy a fogyasztókkal együtt tegyen a környezetért, a Coca-Cola a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére országos kampányt indít. Ennek része egy kupakkód-feltöltő nyereményjáték is olyan környezetbarát nyereményekkel, mint a kerékpár vagy egy elektromos autó. A promóció január 18-tól március 31-ig érhető el a jatek.coke.hu oldalon, ahol a játék mellett a szelektív hulladékgyűjtésről is fontos információkhoz juthatunk.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: izeselet.hu
Vissza
Hírfolyam