2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Disznócsontváz, művirág és PET-palack – Az Őrségben is a természetben végzi a hulladék

Összesen 230 köbméter vegyes hulladékot, köztük 3 konténernyi azbesztes palát és 3 konténernyi kidobott gumiabroncsot gyűjtöttek össze és szállíttattak el az Őrségi Nemzeti Park területéről az elmúlt napokban.

Az Őrségi Nemzeti Parkban kirándulókat mind a turistautak mellett, mind azoktól távolabb kisebb-nagyobb szeméthalmok látványa fogadja. Annyi a folytonosan újratermelődő szemét, hogy a park Őrszolgálatának Nagyrákoson az évtizedekkel ezelőtt oda deponált hulladékot most sikerült felszámolnia – számolt be a nemzeti park közleménye alapján az Ökoroom.

„A gyűjtögetés során sok érdekességgel találkoztunk, és itt most elsősorban nem az emberek által ott hagyott dolgokra gondolunk” – olvasható az akció kapcsán az intézmény Facebook-oldalán.

„Találtunk ruhakupac alá bevackolt lábatlan gyíkot, barna varangyot, PET-palackok közt hibernálódott pettyes gőtét, de régi borospalackban kihajtott páfrányt is. A gyűjtőkonténerek mellett pedig kb. 300 tőből álló kereklevelűkörtike-állományra bukkantunk. A területet most a megtisztítás és tereprendezés után újra birtokba veheti a természet.”

Mint az igazgatóság munkatársai rámutattak, a régi szokások nehezen (sokszor generációkon át nem) kopnak ki, hiába van ma már heti hulladékgyűjtés, szelektív gyűjtőpont, lomtalanítás. A séta közben simán eldobjuk az italospalackot, vagy kivisszük a hétvégi házból az erdőbe a felgyülemlett szemetet. A takarítás a Tisztítsuk meg az országot! program keretében zajlik. 

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: okoroom.hu
Vissza
Hírfolyam