2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi történt a hulladékkal az őskorban?

A Tatabányai Múzeum igen sokszínű, érdekes, több korosztályhoz szóló interaktív kiállítás megnyitójára készül Metamorfózis – S a mi unokáink mit fognak látni? – a hulladék metamorfózisa címmel. A járvány miatt január végétől az online térben lesz látható a program.

A kiállításon próbálják majd szemléltetni, hogy a különböző történelmi korokban mit jelentett a szemetelés, mikor jelentek meg a visszafordíthatatlan károkat okozó folyamatok – hangsúlyozta a Kemmának Kisné Cseh Julianna. 

Amíg az anyagokat nem alakította át az ember, teljes szimbiózisban élt a természettel, és nem volt hulladék. Később a pattintások, csiszolások a szerves anyagok átalakításával jártak, az itt lehulló darabok könnyen visszaépültek a természetbe. Bár az agyagedények, üvegtárgyak már nehezebben bomlanak le, de nem bántják a környezetet.

Ezek pozitív példák. A műanyaggal elárasztott világ azonban már negatív módon befolyásolja a Földet.

Hatalmas tablók mutatják majd, hogy hol ronthattuk el. A folytatás azonban már rajtunk múlik – tette hozzá Kisné Cseh Julianna. A weboldalon szavazást indítanak, amelyik kis alkotás a legtöbb lájkot kapja, készítője jutalomban részesül. A projekt másik eleme a kiállítás lesz, amelynek megnyitója várhatóan január végén lesz látható az online térben.

A tárlat anyaga több szempontból is formabontó. Egyrészt azért, mert a régészeti, történeti emlékek mellett napjaink vagy a közelmúlt használati tárgyai is helyet kapnak benne, másrészt azért is, mert egyszerre több korosztályt szólít meg.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: kemma.hu
Vissza
Hírfolyam