2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Belsőépítészeti anyagok zöldhulladékból

A természet adta lehetőségeket használja ki Szakács Barnabás, a Viaplant márka alapítója és csapata, akik többek között invazív növényekből készítenek prémiumminőségű alapanyagokat.

„Vizsgáljuk a városi zöldfelületek fenntartása során keletkezett növényi részek hasznosításának lehetőségét, és bevonunk a fejlesztésekbe sok agresszívan terjedő invazív fajt (mint a parlagfű, nád, kanadai aranyvessző), meglátva és megmutatva a szépségüket. Az ehhez kapcsolódó kutatás a szenvedélyünkké vált” – mondta el a Lakáskultúrának Szakács Barnabás.

A márka története egy végül meghiúsult művészeti projekttel kezdődött. Az alapítót felkérték egy land art projekt megvalósítására, amelyben az ember által alakított táj és a művészet kapcsolatát vizsgálta volna növényi részekből komponált tájskiccek segítségével. Az installáció végül nem készült el, azonban hosszas kísérletezést és fejlesztést követően önálló termékként megszületett a Viaplant.

„Egy kreatív alapanyagot alkottunk meg a belsőépítészet, a bútor- és divatipar számára.”

– mondja Szakács Barnabás. „Lenyűgöz minket a természet szépsége és sokszínűsége, hiszünk benne, hogy ezt a hangulatot át lehet vinni a belső terekbe, a mindennapok tárgykultúrájába” – írja le a termék mögött meghúzódó filozófiát. 

A Viaplant jelenleg 1,1×2,1 m-es táblában gyártott alapanyag, amely felhasználható világítási eszközökhöz, bútorokhoz, falburkolathoz és egyéb kiegészítőkhöz, használati tárgyakhoz.

A tervezők a természet és a geometria viszonyát vizsgálva abból a feszültségből indultak ki, ahogy a négyzet, háromszög, kocka – mint mérnöki alapformák – szemben állnak a természettel, miközben egyfajta organikus logikához igazodnak Fotó: viaplant.com
Neked ajánljuk
Laborokban hasznosulhat az elektronikai hulladék A szennyezéssel nő a műanyagot bontani képes mikrobák száma A műbőr egyáltalán nem fenntarthatóbb Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: lakaskultura.hu
Vissza
Hírfolyam