2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ameddig a szem ellát, szemétben úszik a Potpecko-tó

A délnyugat-szerbiai Potpecko-tóban úszó hulladékhalom már a helyi vízerőművet veszélyezteti.

Január végén hatalmas markolók tűntek fel a Priboj melletti Potpecko-tó betongátján, és elkezdték letermelni a műanyag palackokból és kommunális hulladékból álló szeméttengert, ami az elmúlt hónapokban feltorlódott a víztározó felszínén – írja a Reuters alapján a Telex.

A feltorlódott műanyag a vízerőmű eltömődésével fenyeget, ezért a szerb hatóságok a múlt héten azonnali takarítást rendeltek el.

Sinisa Lakovic helyi aktivista becslése szerint a tavon mintegy 20 ezer köbméter szemét úszik, amelynek legnagyobb része a Lim folyó mentén fekvő, hanyagul kezelt hulladéklerakókból származik.

Irena Vujovic, az ország környezetvédelmi minisztere elmondása szerint a hétvégén megkezdték a tófelszín takarítását. A hosszú távú megoldás kidolgozására meghívták a montenegrói hatóságokat is.

Műanyag palackokkal és kommunális hulladékkal teli a délnyugat-szerbiai Potpecko-tó, Priboj település közelében 2021. január 22-én
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Neked ajánljuk
Új fejezet kezdődik a hazai hulladékgazdálkodásban Kajakosok tisztítják meg Sydney kikötőjét A mangroveerdőket is veszélyezteti a vizeket szennyező műanyag A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam