2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ITM-államtitkár: együttműködéssel lehet csak megtisztítani az országot az illegálisan lerakott hulladéktól

Az együttműködésben nagy segítséget jelent a HulladékRadar alkalmazás, amelyen keresztül a szennyezett területek bejelenthetők – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön a XXII. kerületben.

Schanda Tamás kiemelte, hogy az alkalmazás letöltése ingyenes és a használata is egyszerű. Több mint 11 ezren regisztráltak eddig, és már ennyi ember is rengeteg illegális hulladéklerakót segített feltérképezni.

Csak az eddigi bejelentések több mint 650 roncsautóról, mintegy 1300 gumiabroncs-halomról, több mint 4000 nagy és több mint 1600 még nagyobb, 5 köbméternél is kiterjedtebb, vegyes összetételű szeméthegyről érkeztek az ország különböző pontjairól.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem elég listázni az illegálisan kirakott szeméthalmokat, el is kell szállítani onnan a hulladékot, ebben pedig hatalmas munkát végeznek a közreműködő partnerek, például a MÁV, a Magyar Közút, az erdészeti társaságok és a nemzeti parkok, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Január 31-ig jelentkezhettek civil, gazdálkodó és egyházi szervezetek, valamint magán- vagy köztulajdonban lévő ingatlanok használói, kezelői, illetve tulajdonosai arra a pályázatra, amely a hulladékok eltakarítását, a területek hulladékmentesen tartását segíti – emlékeztetett az államtitkár.

Munkások takarítják el az illegálisan lerakott hulladékot a budafoki Háros utcai vasúti töltés mellett a Tisztítsuk meg az országot! program sajtótájékoztatója helyének közelében
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam