2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb fejezetéhez érkezett folyóvizeink hulladékhelyzetének feltérképezése

A Tiszai PET Kupa kutatás-fejlesztési programjának részeként három olyan GPS-jeladóval felszerelt műanyag palackot indítanak útjukra a szakemberek, amelyek valós idejű adatokat közvetítenek, azáltal térképen is követhető, hogy éppen merre járnak.

A kutatással arra keresik a választ, hogy a folyókkal nagy mennyiségben szállított műanyag hulladék meddig és milyen gyorsan úszik a vízen, hova rakódik le az árterekben, mikor mozdul tovább, és vajon eljut-e a tengerekig.

Ez az első olyan napvilágot látott kísérlet, ahol a palackok útját bárki élőben követheti a PET Kupa térképén.

A PET Kupa hulladékmentesítő hajója, a PETII napok óta bevetésen dolgozik az áradó Bodrogon. A szakemberek a hajó fedélzetéről engedik a folyóba a legújabb fejlesztésű GPS-jeladóval ellátott palackokat. Az első palack már a Bodrog vizén úszik, két további jeladóval ellátott párját pedig néhány napon belül, az árhullámhoz és a vízálláshoz igazodva, élő Facebook-közvetítés keretében engedik útjukra a PET Kupa szakemberei Olaszliszkánál.

Forrás: Kupa Pet/youtubube.com

A kutatáshoz a Hulladékmentes Tisza projekt támogatója, a The Coca-Cola Foundation biztosítja az anyagi hátteret, ennek köszönhetően valósul meg a jeladó palackok technikai fejlesztése, tesztelése és nyomon követése.

A PET Kupa hulladékgyűjtő akciói az elmúlt nyolc év alatt 160 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, több védett területet teljesen kitakarítottak, eredményes munkájuknak köszönhetően egyre több a kitisztított és tisztán tartott ártéri erdő. Hulladékmentesítő munkájukban kiemelt szerepe van a hulladéktérképezésnek: minél jobban megismerik a szennyezés módját, annál eredményesebbek lehetnek a folyómentő akcióik.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: petkupa.hu
Vissza
Hírfolyam