2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb fejezetéhez érkezett folyóvizeink hulladékhelyzetének feltérképezése

A Tiszai PET Kupa kutatás-fejlesztési programjának részeként három olyan GPS-jeladóval felszerelt műanyag palackot indítanak útjukra a szakemberek, amelyek valós idejű adatokat közvetítenek, azáltal térképen is követhető, hogy éppen merre járnak.

A kutatással arra keresik a választ, hogy a folyókkal nagy mennyiségben szállított műanyag hulladék meddig és milyen gyorsan úszik a vízen, hova rakódik le az árterekben, mikor mozdul tovább, és vajon eljut-e a tengerekig.

Ez az első olyan napvilágot látott kísérlet, ahol a palackok útját bárki élőben követheti a PET Kupa térképén.

A PET Kupa hulladékmentesítő hajója, a PETII napok óta bevetésen dolgozik az áradó Bodrogon. A szakemberek a hajó fedélzetéről engedik a folyóba a legújabb fejlesztésű GPS-jeladóval ellátott palackokat. Az első palack már a Bodrog vizén úszik, két további jeladóval ellátott párját pedig néhány napon belül, az árhullámhoz és a vízálláshoz igazodva, élő Facebook-közvetítés keretében engedik útjukra a PET Kupa szakemberei Olaszliszkánál.

Forrás: Kupa Pet/youtubube.com

A kutatáshoz a Hulladékmentes Tisza projekt támogatója, a The Coca-Cola Foundation biztosítja az anyagi hátteret, ennek köszönhetően valósul meg a jeladó palackok technikai fejlesztése, tesztelése és nyomon követése.

A PET Kupa hulladékgyűjtő akciói az elmúlt nyolc év alatt 160 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, több védett területet teljesen kitakarítottak, eredményes munkájuknak köszönhetően egyre több a kitisztított és tisztán tartott ártéri erdő. Hulladékmentesítő munkájukban kiemelt szerepe van a hulladéktérképezésnek: minél jobban megismerik a szennyezés módját, annál eredményesebbek lehetnek a folyómentő akcióik.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: petkupa.hu
Vissza
Hírfolyam