2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mangroveerdőket is veszélyezteti a vizeket szennyező műanyag

A Bergeni Egyetem és a GRID Arendal kutatószervezet szakemberei szerint a műanyagszemét jobban veszélyezteti a mangrovékat, mint a korallzátonyokat.

A Science of the Total Environment című tudományos szaklapban megjelent tanulmányuk alapján a mangrovék 54 százaléka 20 kilométeres távolságban van olyan folyótól, amely évente több mint egy tonna műanyagszemetet juttat az óceánba – ismertette a hvg.hu.

A Bergeni Egyetem és a GRID Arendal kutatószervezet a partvidéki ökoszisztémák térképét egyeztette a folyókból származó és a tengerekbe kerülő műanyagszemétről szóló legaktuálisabb információkkal. Eredményeik alapján a folyók által a tengerekbe, óceánokba hordott plasztik nagy része elakad a partvidékek mentén.

A kutatás szerint a folyókból származó műanyagszemét 52 százaléka a deltákban végzi, holott ezek a területek csak a globális partvidékek egy százalékát alkotják. 

Különösen a délkelet-ázsiai mangrovékat fenyegeti a műanyagszennyezettség. A korallzátonyok vannak a legkevésbé veszélyben, csupán 17 százalékuk van szennyezett folyók 20 kilométeres közelségében.

Korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy a műanyagszennyeződés 86 százaléka ázsiai folyókon keresztül jut az óceánokba. Ez a fő oka annak, hogy a délkelet-ázsiai mangrovékat ennyire veszélyezteti a műanyagszennyezettség.

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam