2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mangroveerdőket is veszélyezteti a vizeket szennyező műanyag

A Bergeni Egyetem és a GRID Arendal kutatószervezet szakemberei szerint a műanyagszemét jobban veszélyezteti a mangrovékat, mint a korallzátonyokat.

A Science of the Total Environment című tudományos szaklapban megjelent tanulmányuk alapján a mangrovék 54 százaléka 20 kilométeres távolságban van olyan folyótól, amely évente több mint egy tonna műanyagszemetet juttat az óceánba – ismertette a hvg.hu.

A Bergeni Egyetem és a GRID Arendal kutatószervezet a partvidéki ökoszisztémák térképét egyeztette a folyókból származó és a tengerekbe kerülő műanyagszemétről szóló legaktuálisabb információkkal. Eredményeik alapján a folyók által a tengerekbe, óceánokba hordott plasztik nagy része elakad a partvidékek mentén.

A kutatás szerint a folyókból származó műanyagszemét 52 százaléka a deltákban végzi, holott ezek a területek csak a globális partvidékek egy százalékát alkotják. 

Különösen a délkelet-ázsiai mangrovékat fenyegeti a műanyagszennyezettség. A korallzátonyok vannak a legkevésbé veszélyben, csupán 17 százalékuk van szennyezett folyók 20 kilométeres közelségében.

Korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy a műanyagszennyeződés 86 százaléka ázsiai folyókon keresztül jut az óceánokba. Ez a fő oka annak, hogy a délkelet-ázsiai mangrovékat ennyire veszélyezteti a műanyagszennyezettség.

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam