2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elektronikai hulladékban több a nemesfém, mint egy valódi aranybányában

Közismert ugyan, hogy az elektronikus hulladék sokféle kincset rejt, de azt talán kevesebben tudják, hogy aranyat is. Sok gép esetében nem is keveset.

Egy tonna, azaz mintegy 550 alaplap 15 és fél deka aranyat tartalmaz – a különféle alaplapokban átlagosan 0,3 grammnyi arany van. Ugyanakkor egy jobbfajta aranybányában egy tonna ércet kell kiásni és feldolgozni néhány gramm aranyért – mutat rá az Indexen megjelent írás.

Vagyis egy tonna elektronikai hulladék újrahasznosítása százszor annyi aranyat eredményez, mint egy tonna érc feldolgozása.

Ugyanennyi arany van 200 laptopban is. Egymillió újrahasznosított mobiltelefonból 15 tonna rezet, egyharmad tonna ezüstöt és 34 kilogramm aranyat nyerhetünk ki. Az ipari kamerák pedig akár 5 deka aranyat is tartalmazhatnak. A ma már elavultnak számító régebbi processzorokban méretüknél fogva még több volt a nemesfém. 

Az elektronikus hulladék az egyik legnagyobb tömegben keletkező veszélyes hulladék (arzént, higanyt, ólmot és sok más toxikus nehézfémet tartalmaz), és egyelőre távol vagyunk attól, hogy zömét újrahasznosítsuk. Ráadásul a hasznos anyagok kinyerése gyakran súlyos környezet- és egészségkárosítás árán valósul meg. Pedig a megfelelő technológiák kidolgozásával fontos nyersanyagforráshoz juthatna az emberiség, és a bányászattal járó természeti és társadalmi károk is visszaszorulhatnának.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam