2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utak építéséhez hasznosíthatók újra a használt arcmaszkok

A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói által kitalált kétsávos út egy kilométerének elkészítéséhez mintegy hárommillió arcmaszkot lehet felhasználni, mely 93 tonnányival csökkentené a szeméttelepre kerülő hulladék mennyiségét.

Az utak és járdák alaprétegeként szolgáló új anyag bezúzott egyszer használatos maszkok és feldolgozott építési törmelék keverékéből áll. Az elemzések szerint a maszkok a végtermék merevségét és erejét növelik – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál alapján az MTI.

A Science of the Total Environment című tudományos lapban megjelent tanulmány az első kutatás, mely az eldobható orvosi maszkok lehetséges építőipari felhasználását vizsgálja. Mohammad Saberian, a tanulmány vezető szerzője szerint

multidiszciplináris és együttműködésen alapuló megközelítésekre van szükség a Covid–19 környezeti hatásainak mérsékléséhez, különösen a használt PPE-maszkok felszámolásához, amelyből a járvány miatt mintegy 6,8 milliárd darab fogy naponta.

„A kutatás eredeti célja az egyszer használatos maszkok útépítésben való alkalmazhatóságának vizsgálata volt, de aztán nagy örömünkre kiderült, hogy nem egyszerűen használható, de valódi építészeti haszna is van” – mondta Saberian.

Az utak négy rétegből állnak: védőréteg, alapréteg, kötőréteg és kopóréteg (aszfalt). Mindegyik rétegnek egyszerre kell erősnek és rugalmasnak is lennie, hogy ellenálljanak a nehéz járművek nyomásának, és ne repedjenek meg. A feldolgozott építési törmelék potenciálisan az első három alaprétegben használható. A legoptimálisabb arány egyszázaléknyi arcmaszk és 99 százaléknyi törmelék – állapították meg a szakértők.
Más kutatások a használt maszkok fertőtlenítésének és sterilizálásának lehetőségét vizsgálták.

Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Megoldás születhet a legmostohább sorsú elektronikai hulladék kezelésére Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam