2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy új hulladékégető miatt lángolt fel a vita Szófiában

A hulladéklerakók számának csökkentését célzó uniós programban megvalósuló erőmű 40 ezer otthon fűtését biztosítaná, emellett áramot is termelne. Környezetvédelmi szervezetek ugyanakkor attól tartanak, mindez csak jelentős környezeti ártalmak mellett valósulhatna meg.

Szófia már így is Európa legszennyezetteb levegőjű városa. Az égető és az üzemeltetéséhez szükséges hulladékot szállító kamionok kibocsátása az ellenzők aggálya szerin tovább ronthatja a levegő minőségét.

 Ráadásul  a projekt ellenzőinek számításai szerint  az erőműben elégetésre kerülő hulladék jelentős része, 20-25 százaléka hamuként fog távozni a létesítményből, amit szintén el kell majd szállítani.

A városvezetés ígérete szerint ugyanakkor a lakosság az erőmű közelében telepített kijelzőn, valós időben követheti majd a létesítmény károsanyag-kibocsátásának alakulását. Sőt: ha a szennyező anyagok koncentrációja a levegőben meghaladja az egészségügyi határértéket, az erőmű automatikusan lekapcsol majd – szögezte le a Szabad Európa szerint Desziszlava Bileva, Szófia alpolgármestere.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam