2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy új kezdeményezésnek hála országszerte hasznosulhat a használt sütőolaj

Bár Magyarországon már a 2010-es évek eleje óta van lehetőség a sütőolaj szelektív gyűjtésére, a tavaly ősszel indított CseppetSem! elnevezésű kezdeményezés forradalmasíthatja a szelektív olajgyűjtést.

Tavaly ősszel indult el a Biotrans Kft. üzemeltetésében a CseppetSem! kezdeményezés, és mostanra több mint 420 településen jelentek meg azok a 240 literes gyűjtőedények, amelyeken cseppmentesen, zárt csomagolásban lehet elhelyezni a szelektíven gyűjtött anyagokat – írta meg a Világgazdaság.

Eddig kisebb települések csatlakoztak a CseppetSem! rendszerhez, de a jelenlegi 1,8 milliós lakosságelérés várhatóan jelentősen növekedni fog.

A cég társadalmi felelősségvállalási programja nyomán – az önkormányzatokkal együttműködve – az összegyűlt mennyiség függvényében visszatérítést is ad, így a helyi közösségek is anyagi támogatásban részesülhetnek, a pénzt lokális céljaik megvalósítására fordíthatják. A CseppetSem! program ezáltal nemcsak szemlélet-, de  közösségformáló erővé is válhat, ráadásul a vízszennyezés mértékét és egyúttal a csatornahálózat üzemeltetési költségét is jelentősen csökkenti.

A használt sütőolaj piaca felélénkült az elmúlt években: a szelektíven visszagyűjtött mennyiség évenként 0,2 kilogramm fejenként, ez azonban alacsony értéknek számít az Euró­pai Unióban – derül ki a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. adataiból. Az új gyűjtőrendszerekkel ez a mennyiség jelentős mértékben nőhet.

A csatornába kerülve egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet Fotó: Lakossági használt sütőolaj begyűjtés/facebook.com
Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra Jelentős politikai változások és technológiai áttörések nélkül nem szabadulunk meg a fosszilis energiától
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam