2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Júliustól betiltva az egyszer használatos műanyag tárgyak

2021. július 1-jétől az EU-ban életbe lép az egyszer használatos műanyagokról (SUP: Single Used Packaging) szóló kormányrendelet: kivonják a forgalomból például a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket – írja a profitline.hu.

A rendelet célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése. A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed az egyéb műanyag italtartó poharakra és műanyag zacskók használatának korlátozására is. Az új szabályozás jelentős előrelépés a jelenlegi állapothoz képest.

Milyen változásokat jelent ez a mindennapokban?

Hamarosan eltűnnek a műanyag evőeszközök az éttermekből Fotó: Shutterstock

A rendelet értelmében tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni. Könnyebbséget jelent, hogy számos árucikknek mára már létezik természetes anyagból készült megfelelője. Ilyenek például az evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák), tányérok és az italkeverő pálcikák is, készülhetnek fából, ami megújuló erőforrás. Ha ragaszkodunk a szívószálhoz, ma már találhatunk környezetbarát anyagból, pl. papírból készültet. A fültisztító esetében is beszerezhetünk természetbarát pálcikákat. A listán olyan termék is szerepel, aminek hiányát jóformán nem is fogjuk érezni, ilyen a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák.

Július 1-jétől a rendelkezés érvényes továbbá az expandált polisztirolból – közismertebb nevén hungarocellből – készült étel- és italtároló edényekre is. Azoknál a termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használatuk korlátozásán lesz.

Miért jó ez hosszú távon?

A röviden csak SUP- (Single-Use Packaings) irányelvként emlegetett szabályozás alapvető célja a műanyag termékek környezetre, valamint az emberi egészségre gyakorolt káros hatásának megelőzése és csökkentése, egyúttal a körforgásos gazdaságra való átmenet elősegítése. 

„Jelenleg a társadalmi és fogyasztói rendszerünk nem fenntartható. Európa évente 25 millió tonna műanyaghulladékot termel, és ennek csupán 30%-át dolgozzuk fel újra. Ha ez nem változik, akkor 2050-re a műanyagok gyártása lehet felelős az olajfogyasztás 20%-áért, az üvegházhatású gázkibocsátás 15%-áért, és valószínűleg ekkorra már több műanyag lehet majd a tengerekben, mint hal” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam