2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaghulladékból tégla

Évente 381 millió tonna műanyaghulladék keletkezik szerte a világon, mintegy 150 millió tonna pedig közvetlenül a tengereinket szennyezi. Egy kenyai startup, a Gjenge Makers azonban felveszi a harcot a műanyaghulladékkal, és téglákat készít belőle – írja a mandiner.hu.

Belefáradtak a várakozásba

A cikk szerint Kenyában rendkívüli méreteket ölt a műanyagszennyezés, azonban a kormánytól hiába vártak megoldást a problémára, ezért Nzambi Matee úgy döntött, hogy saját kezébe veszi az irányítást. A vállalkozó megalapította saját cégét, a Gjenge Makerst, amelynek gyárában az eldobott műanyaghulladékot dolgozzák fel és alakítják át még a betonnál is erősebb téglákká. A nairobi székhelyű gyár kifejlesztette egy gép prototípusát, amely naponta 1500 téglát képes előállítani különféle műanyagok keverékéből.

A különleges tégla titka

Fotó mandiner.hu

Matee ingyen összegyűjti a csomagolóüzemek hulladékát, míg más, újrahasznosítással foglalkozó vállalatoktól felvásárolja a műanyagot. A tej- és samponpalackokban használt nagy sűrűségű polietilén, a szendvicses zacskókban és gabonazsákokban található kis sűrűségű polietilén, valamint a kötelekben és vödrökben használt polipropilén kombinációja mindennek az alapja. A gép először homokkal felforgatja ezt a műanyaghulladékokból álló keveréket, majd felmelegíti és végül téglákká tömöríti.

Bár a vállalat nem dolgozza fel a PET-műanyagot, amely leggyakrabban palackok alapanyaga, még így is hatalmas sikereket tudhatnak magukénak. 2017 óta több mint 20 millió tonna műanyaghulladékot sikerült újrahasznosítaniuk téglák formájában, amelyek sokféle színben elérhetők, és Matee a gyár további bővítését tervezi egy nagyobb gyártósor hozzáadásával, mellyel a napi kapacitás háromszorosát érhetnék el. A környezetvédelem mellett a város is profitál a gyár működéséből, hisz számos új munkahelyet teremt.

Innovációval a környezetszennyezés ellen

A kenyai vállalat újítása felhívja az emberek figyelmét arra, hogyan és milyen lépéseket tehetnek a műanyagszennyezés csökkentésének érdekében. A cél az, hogy a lineáris gazdaságból, ahol a termékeket egyszer használják fel, majd eldobják őket, elinduljunk a körforgásos gazdaság felé, ahol már a termékek minél többszöri újrahasznosítása az elsődleges szempont.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam