2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők

A vállalat azt állítja, hogy az újrahasznosított műanyagból készült, kis formátumú palackot felméréseik szerint kifejezetten a 25 év alatti környezettudatos fiatalok fogják preferálni, a megoldás mégis aggodalmakat vet fel.

Februárban a Coca-Cola megkezdi az újrahasznosított polietilén-tereftalátból (rPET) készült palackok bevezetését az Egyesült Államok egyes államaiban. Az új „korty méretű”, 390 milliliteres palackok valamivel nagyobbak lesznek mint a dobozos üdítők – írja a CNN Business alapján az Ökoroom.

Emma Priestland, a Break Free From Plastic vállalati kampánykoordinátora arra figyelmeztetett, hogy ez a lépés tovább ronthatja a környezetszennyezést. „A Coke új, kis méretű üvege nem megoldás. A kisebb formátum szám szerint többdarabnyi műanyagot jelent, amelyet most ráeresztenek a világra.” 

Az aktivista szerint minden műanyag termék környezeti károkat okoz, függetlenül attól, hogy az adott tárgy mennyi műanyagot tartalmaz: az is óriási terhet ró a hulladékgyűjtő és újrahasznosító rendszerekre, ha rengeteg, kis méretű műanyag keletkezik.

Az új termék hamarosan megvásárolható északkelet-szerte egyes államokban, beleértve New Yorkot és Connecticutot, de a nyugati parton is kapható lesz, mielőtt országosan piacra dobnák. Emellett kijön a hagyományos 0,5 literes palackok rPET-változata is.

A Break Free From Plastic felmérése szerint a legtöbb műanyagszennyezést a Coca-Cola Company, a PepsiCo és a Nestlé okozza. A Break Free From Plastic legújabb, decemberben közzétett szennyezés-ellenőrzése során összegyűjtött 346 494 darab műanyagból 13 834 Coca-Cola termék volt. Ez több volt, mint a Pepsi és a Nestlé tételeinek együttes száma, amelyek a második és harmadik helyen végeztek.

Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Már 2040-re karbonsemleges lenne a Coca-Cola Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: okoroom.hu
Vissza
Hírfolyam