2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A MEKH felkészült a módosított hulladéktörvényben előírt többletfeladatok ellátására

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve és az európai uniós irányelvek célkitűzéseivel összhangban módosított hulladéktörvény, amely új alapokra helyezi a hazai hulladékgazdálkodási tevékenységet és jelentősen hozzájárul a természeti környezet megóvásához, már ebben az évben új feladatokat ró a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalra (MEKH). 

Az új jogszabály a hulladékot – a körforgásos gazdaságra való átállás jegyében – nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már a gyártásnál visszaszorítsák a hulladékok keletkezését, illetve ahol lehetséges, ott minél nagyobb arányban használják azt alapanyagként – ismerteti az MEKH közleménye.

A szabályozás ösztönzi az italcsomagolások újrahasznosítását is, és 2023-tól kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és a fém italosdobozokat. Újdonság, hogy az illegális szemétlerakás megakadályozása és a természeti környezet megóvása érdekében a jogszabály szigorúbb szankciórendszert vezet be.

A törvény értelmében a jövőben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak kell megvizsgálnia, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és a közszolgáltatói alvállalkozók tevékenysége megfelel-e az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben foglalt előírásoknak, és erről megfelelőségi véleményt kell kiállítania. 

A MEKH feladata lesz az is, hogy jóváhagyja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók szerződéseit és kötelezettségvállalásait. A hivatalnak egy, a koncessziós pályázati eljárás lefolytatásához szükséges tájékoztatót is el kell készítenie, mely a hulladékgazdálkodás jelenlegi helyzetét mutatja be. Az új feladatok közé tartozik a hulladékgazdálkodási létesítményekre és vagyonelemekre vonatkozó vagyonkataszter felállítása, illetve annak működtetése is.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: mekh.hu
Vissza
Hírfolyam