2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katonák tisztítják meg a Himalája csúcsait

A nepáli hadsereg nagytakarítást tart április 13-tól hat hegycsúcson.

Harmincöt tonna szemetet terveznek begyűjteni a Csomolungma 8848 méter magas csúcsát is érintő ötvennégy napos akcióban, amely várhatóan június 5-én, a környezetvédelmi világnapon ér véget – írta meg a hadsereg közleménye alapján az Index.

A nem mindennapi szemétszedéshez a hadsereg negyvenhárom hegymászóját vetik be, akiket serpák és más szakemberek is kísérnek.

A biológiailag nem lebomló szemetet a fővárosba, Katmanduba szállítják helikopterekkel és más járművekkel, majd a szelektálás után a hulladékot újrahasznosító üzemekbe küldik.

A Mount Everesten rengeteg szemét gyűlt össze a sok turista és hegymászó miatt – sok tonna hulladék, emberi ürülék és hátrahagyott mászófelszerelés borítja a hegyet, amely a dél-ázsiai ország egyik fő turisztikai vonzereje és jelentős bevételi forrása.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam