2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovákia és Ausztria összefogott a műanyagmentes Dunáért

A szlovák–osztrák vezetésű PlasticFreeDanube projekt keretében nemzetközi szakértői csoport térképezte fel a Bécs és a bősi vízerőmű közötti szakaszon a folyó és a part szennyezettségét.

A projekt keretében önkéntesek közel 2 tonnányi műanyagot távolítottak el a folyóból – írta meg a Parameter alapján a Greendex.

A szemetet főleg élelmiszerek és gyógyászati segédeszközök csomagolóanyagai, PET-palackok, háztartási műanyaghulladékok és építési hulladékok alkották – mondta el Katarína Gáliková, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szóvivője.

A Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Intézetének kutatói a Dunából vett mintákon azt is vizsgálták, hogy a műanyagok milyen mértékben szennyezik a vízi környezetet.

A laboratóriumokban több elemzésnek vetették alá a hulladékmintákat, minek eredményeképpen többek között az is kiderült, hogy a PET-palackok esetében körülbelül 200 mikrogramm/liter antimon oldódott ki, miközben az ivóvíz esetében a határérték csupán öt mikrogramm/liter. Az antimon (vegyjele: Sb) nehézfém, amelyet kis koncentrációban katalizátorként használnak a PET (polietilén-tereftalát) előállításához.

Neked ajánljuk
Górcső alatt a műanyag újrahasznosításával kapcsolatban elért hazai eredmények A szemétégetés a korábban gondoltnál is károsabb lehet Jobb a mosható pelenka! Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam