2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiába rejlene benne a fenntarthatóság lehetősége, a lomizás is a hulladékproblémát fokozza Pápán

„Magyarországra lelkesen szállítják be családok százai az ausztriai szemetet, amelyből a még hasznosítható részeket próbálják értékesíteni. A maradékot meg rásózzák a helyi közösségre illegális lerakás formájában” – mutatott rá a probléma gyökerére Pápa városámak polgármestere.

Az illegális hulladéklerakás a város óriási gondja, évente körülbelül 30 millió forintot fordítunk a felszámolására. A Tisztítsuk meg az országot! programban elnyert kétmillió forint ezt a kiadást mérsékli, de a két összeg közötti különbség is érzékelteti a feladat súlyát – idézte a Veol Áldozó Tamást.

A pályázatban az önkormányzat 150 köbméter hulladék elszállítását vállalta, melyből 40 köbméter építési hulladék volt, 110 köbméter pedig kommunális, illetve lomhulladék.

A lakótelepi környezetből főként illegálisan lerakott kommunális hulladékot és bútorokat, a félreeső területeken pedig elsősorban járműbontásból származó szemetet, autógumit és lomizós hulladékot szállítottak el a lerakókba.

A projekt december 9. és február 28. közötti ideje alatt az egyes helyszínekre általában heti kétszer vissza kellett térniük az újratermelődő szemét elszállítására – mondta el a projektzáró sajtótájékoztatón Bakó István, a városgondnokság intézményvezetője.

A legálisan elhelyezett szemét azt jelenti, hogy a kommunális hulladékot olyan gyűjtőbe helyezzük, akkora mennyiségben, amennyiért fizettünk a szolgáltatónak. Ha többet vagy máshová valót teszünk bele, illetve ha nem gyűjtőbe helyezzük, az mind illegális lerakásnak számít – húzta alá Áldozó Tamás polgármester, hangsúlyozva: az illegális hulladéklerakás mindenki problémája, megelőzése mindenki felelőssége.

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam