2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A folyókat szennyező hulladék számos fajnak ad otthont

Egy új kutatás alapján a városi folyóvizekben, amelyekben szegényes a rendelkezésre álló természetes búvó- és lakóhelyek száma, a szemét számos organizmusnak kínál alternatívát. Ez természetesen nem jelenti, hogy az élőlények más csoportjait és a vizeket fenyegető szennyezést a helyén kellene hagynunk, azt viszont megmutatja, hogy nem állhatunk meg egy egyszerű takarításnál.

A kutatás alapötletét Hazel Wilson, az egyetem Geológiai Tanszékének doktoranduszhallgatója egy folyótisztítás során szerzett személyes tapasztalataiból és az önkéntestársak beszámolóiból merítette. Tisztázni szerette volna, hogy az autógumikban élő angolnák, a bevásárlókocsik közelében úszkáló halak és az italosdobozokban élő rákok egyedi esetet jelentenek-e. 

A kutatás során 50-50 természetes élőhely – a vizsgált folyómedrek esetében sziklák –, illetve szemétdarab gerinctelen lakóinak számát hasonlította össze.

A vizsgálat alapján a szemét – különösen a műanyag, a textil és az építési törmelék – sokkal sokszínűbb gerinctelen élővilágnak – csigáknak és rovaroknak – adott otthont.

A rugalmas anyagok, így például a plasztikszatyrok különösen sok élőlényt vonzottak, ami a kutató szerint arra utal, hogy a vízinövényeknek megfelelő szerepet töltenek be az egyébként sivár városi folyómedrekben.

A tanulmány elkészítésében részt vevők természetesen hangsúlyozták, hogy felfedezésük a legkevésbé sem szolgáltat érvet a szennyezés fenntartására vagy a folyótakarítás elhanyagolására. Ellenkezőleg: felhívja a figyelmet arra, hogy a folyók jelenlegi állapotukban nem kínálnak megfelelő környezetet a bennük élő állatok számára, ezért helyreállításukhoz a szemét összegyűjtése önmagában nem elég.

A minták további vizsgálatával a kutatók igyekeznek tisztázni, az anyagok mely tulajdonságai tették vonzóvá azokat, hogy így segítsék elő a megfelelő természetes alternatívák – faágak, vízinövények – megtalálását.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam