2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szépségipar többször támaszkodik a plasztikra, mint gondolnánk

A kozmetikumok jelentős százaléka tartalmaz mikroműanyagot a Greenpeace szerint. A környezetvédelmi szervezet frissen bemutatott jelentéséből kiderül, hogy tizenegy ismert márka 664 terméke közül 502 esetében találtak mikroműanyagot.

A szervezet az egyes cégek honlapján az összetevők listáján szerelő 530 polimert vizsgálta. Megállapították, hogy a termékek 76 százaléka tartalmaz szintetikus anyagot. Egynegyedük mikroműanyag, a többi pedig folyékony, félig szilárd vagy oldható formában lévő műanyag.

A következő lépésben alaposabb elemzésnek vetettek alá 11 kiválasztott terméket. Mint a jelentésből kiderül,

„az érzékeny testrészekkel, például a szemmel vagy ajkakkal kapcsolatba kerülő termékek kifejezetten gyakran tartalmaznak műanyag összetevőket, így ezeket a használójuk belélegezheti vagy lenyelheti”.

A testápolási és tisztítószereket gyártó német vállalatok szövetsége, az IKW ugyanakkor több hatósági vizsgálat alapján arra hivatkozik, hogy a mikroműanyagok egészségkárosító hatása nem bizonyított.

A rizikóértékeléssel foglalkozó országos intézet (BfR) szerint valószínűtlen, hogy a tusfürdőkben, bőrradírokban vagy fogkrémekben lévő mikroműanyagok bőrön keresztül történő felvétele vagy véletlen lenyelése egészségügyi kockázattal járna. A szakértők véleménye szerint az egy mikrométernél jóval nagyobb részecskék nem hatolnak át a nyálkahártyán, lenyelve pedig kiválasztódnak.

Legnagyobb koncentrációban a szemsminkek, az ajakfények és a rúzsok tartalmaznak szintetikus anyagokat Fotó: shutterstock.com

A lefolyón keresztül ugyanakkor a mikroműanyagok a vizekbe és a táplálékláncba kerülnek. A Greenpeace az elmúlt években azon dolgozott, hogy a cégek önkéntes alapon mondjanak le a műanyagok alkalmazásáról a kozmetikumokban, hiszen alkalmazásukra nincs feltétlenül szükség a termékekben.

„Hétévnyi párbeszéd után továbbra is rendszeresen műanyagot kenünk az arcunkra smink, púder vagy rúzs formájában”

– mondta Viola Wohlgemuth, a Greenpeace fogyasztói és kémiai szakértője. A Greenpeace a műanyagok kozmetikumokban történő betiltását követeli a német kormánytól. Jelenleg csak a szilárd mikroműanyagok használata tilos. A cégek pedig, amelyek a szilárd mikroműanyokat mellőzik termékeikből, a reklámokban már műanyagmentesnek tűntetik fel azokat. Wohlgemuth szerint ez „a fogyasztói megtévesztés határát súrolja”.

Neked ajánljuk
Spanyolország száműzi a plasztikdobozokat a zöldségpultokról Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország Új utakon hasznosulhatnak a plasztikpalackok Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Októberben különösen ideje van a javítgatásnak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam