2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemétégetés a korábban gondoltnál is károsabb lehet

Az illegális háztartási hulladékégetés akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent a települések lakói számára Kelet- és Közép-Európában annál, mint amit eddig feltételeztünk – állapította meg egy új nemzetközi kutatás.

A lakossági hulladékégetés illegális, de ennél is nagyobb baj, hogy ennek során az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó, ún. policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) brutális mennyiségben kerülnek a levegőbe, amelyek még a születendő gyermekek egészségét is életre szólóan károsíthatják – ismertette a Világgazdaság.

Az MTA-Pannon Egyetem Levegőkémiai Kutatócsoportja korábban már kimutatta, hogy a háztartási hulladékégetés során rendkívül nagy mennyiségű mérgező, rákkeltő anyag jut a levegőbe. Most ennek a kutatásnak a folytatásaként magyar és román szakemberek közösen vizsgálták, hogy milyen mértékben járul hozzá a települések szállópor-szennyezéséhez (PM10) a lakossági hulladékégetés.

A kutatók az általuk vizsgált települések mindegyikén – Budapesten és Bukarestben csakúgy, mint kisebb vidéki településeken – ki tudták mutatni a kizárólag a szilárd hulladékfajták égetéséből származó ártalmas vegyületeket:  méréseik szerint a hulladékégetés hozzájárulása a PM10 koncentrációjához akár öt százalék is lehet.

A kutatás kapcsán Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke aláhúzta: az államnak és az önkormányzatoknak haladéktalanul és hatásosan fel kell lépniük az illegális lakossági hulladékégetés ellen. Megítélése szerint ehhez mindenekelőtt szemléletformálásra, az energiaszegénységben élők megsegítésére, a háztartási hulladékok, lomok elhelyezésének felhasználóbarát biztosítására és nem utolsósorban a szabálysértőkkel szemben eljáró hatóságok megerősítésére lenne szükség.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam