2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy újabb, terjedelmes méretű darabbal bővült a bolygónk körül keringő szemétfelhő

A NASA a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) választott le egy 2,9 tonnás szállítmányt, amely az űrállomás energia-utánpótlására használt régi akkumulátorokból áll.

Még mielőtt belépne a Föld atmoszférájába a szemétdarab, összesen 2-4 éven keresztül a bolygónk körül fog keringeni – írja a Spaceflight Now alapján a Liner.

Leah Cheshier, a NASA kommunikációs szakértője elmondta, minimális a masszív űrhulladék becsapódásának esélye, ugyanis a legnagyobb valószínűség szerint az atmoszférában történő zuhanás következtében porrá fog égni.

A világűrben az elmúlt közel hét évtized során hatalmas mennyiségű űrszemetet halmozott fel az emberiség.

Az űrbéli törmelékek nagy részét űrhajók visszamaradt darabjai, lekapcsolt műholdak, valamint rakéták és meghajtóegységek magukra maradt moduljai teszik ki. Egy-egy ilyen űrszemét óriási veszélyekkel fenyegeti az ISS-en tartózkodó asztronautákat, hiszen egy esetleges, 29 ezer km/h-s ütközésnek beláthatatlan következményei lehetnek.

Animált illusztráció a föld körül keringő, több mint 40 ezer darab űrszemétről Forrás: Stuart Grey/youtube.com
Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam