2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrszemét eltávolítására létrehozott eszközt is pályára állított a Szojuz

Tizenkilenc országból – köztük Magyarországról – 38 műholdat szállított Föld körüli pályára a kazahsztáni Bajkonurból indított Szojuz-2.1.a típusú teherűrhajó. Köztük van a tokiói székhelyű Astroscale cég két szondája, melyek az űrben keringő szemét eltakarítását fogják demonstrálni.

Mivel az űrben egyre több hulladék és törmelék kering, egyre nagyobb az igény arra, hogy megoldás szülessen az eltakarításukra. A Föld körül keringő törmelék mintegy 9000 tonnát tesz ki, nagy veszélyt jelentve a különböző szolgálatokat teljesítő, például az időjárás-előrejelzést és a telekommunikációt biztosító operációs rendszerekre, mivel nagy az összeütközés kockázata – számolt be a BBC alapján az MTI.

Az Astroscale útnak indította az úgynevezett Elsa-D (End-of-Life Service by Astroscale demonstration) demonstrációs missziót. Ez két űrszondát jelent: egy 175 kilogrammos „kiszolgálót” és egy 17 kilogrammos „klienst”. Ezek összekapcsolódva utaztak röppályájukra, de a következő hetekben különválnak, és megkezdik ismétlődő macska-egér játékukat.

A „játék” lényege a lehetséges hulladék megtalálási és elfogási módszereinek szemléltetése.

A kiszolgálóegység szenzorai segítségével felkutatja a klienst, és mágneses dokkolójával elfogja, majd újra elengedi, hogy egy újabb, bonyolultabb forgatókönyvet demonstráljon és gyakoroljon. Végül az összekapcsolódott eszközöket röppályán kívülre irányítják, hogy elégjenek a légkörben.

Az ELSA-d űrmissziót szemléltető videó Forrás: Astroscale/youtube.com

„A misszióval olyan eseteket szimulálunk, amikor az űrben szabadon utazó hulladékdarabbal találkozunk, azt dokkoljuk és elfogjuk” – mondta az Astroscale műszaki igazgatója, Mike Lindsay. „Ezután annyival lejjebb visszük a hulladékot, hogy belépjen a Föld légkörébe, és kikerüljön az űrszondák és más eszközök útjából.”

A Szojuzzal jutott a világűrbe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze, a SMOG-1 zsebműhold, és a magyar–szlovák–japán projekt keretében készült GRBAlpha nevű kisműhold is, amelynek tervezője és projektvezetője az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja.

Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam