2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sztárok kampányolnak az illegális hulladékégetés ellen

A #freeair – Ne égesd el! elnevezésű kampányt a Levegő Munkacsoport indította el a súlyos megbetegedéseket okozó lakossági hulladékégetés visszaszorítására. A kampányhoz közel 30 színész, műsorvezető és énekes csatlakozott.

Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió megbetegedést okoz a szennyezett levegő; ami a legnagyobb veszélyt a gyerekekre és az idősekre jelenti. A légszennyező részecskék nagy része (83 százaléka) a lakossági fűtésből keletkezik, de a helyzetet jelentősen súlyosbítja a hulladékégetés – idézi a Levegő Munkacsoport megállapításait a Kreatív.

A Kantar Hoffmann piackutató cég reprezentatív felmérése alapján a magyar lakosság harmada éget hulladékot.

A szabálytalan lakossági égetés fő oka az ismerethiány, a felelőtlenség, de gyakran fontos szerepet játszik a szegénység is. A Levegő Munkacsoport felvilágosító kampányának célja, hogy tudatosítsa az emberekben: tilos hulladékot kályhában, kandallóban vagy az udvaron elégetni. 

Forrás: Levegő Munkacsoport videótára/youtube.com

Egy új kutatás alapján a légszennyezés sokkal súlyosabb egészségügyi problémát jelent, mint eddig gondoltuk. A lakossági hulladékégetés jogsértő: pénzbírsága 300 000 forintig terjedhet – alkalmanként. A helyes fűtési módokról izgalmas információkat találhatunk a www.futsokosankampany.hu weboldalon.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: kreativ.hu
Vissza
Hírfolyam