2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkerülhet végre Kiskunhalasról a veszélyes hulladék

Idén pont kerülhet a több mint tíz éve húzódó ügy végére: a kiskunhalasi veszélyeshulladék-telepről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szállíttatja el az ott hagyott 1500 tonnányi veszélyes hulladékot.

Az elhagyott telepen – lakóházak közvetlen közelében – több mint tíz éve állnak gazdátlanul a környezetet súlyosan veszélyeztető anyagok műanyag és fémhordókban, egyre romló állapotú tárolókban.

A környezetszennyező céget többször felszólították már a hatóságok a veszélyes anyagok elszállítására, de ennek sem az egykori ügyvezető, sem a későbbi tulajdonosok nem tettek eleget, így az ügy a NAV-hoz került végrehajtásra.

A NAV ugyanis nemcsak a fizetési kötelezettségeket hajtja be, hanem általános közigazgatási végrehajtóként, közreműködő gazdálkodókkal végezteti el például a romos épületek bontását, lakásban felhalmozott szemét elszállítását, vagy épp az életveszélyessé vált növényzet visszavágását.

A hulladék elszállításához olyan szakértelemre és eszközállományra van szükség, amivel a NAV nem rendelkezik, ezért azt csak külső cég bevonásával lehet elvégezni. A hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról szóló szerződést a NAV és a nyertes vállalkozó 2021. február 18-án írta alá.

A cégnek a hulladék elszállítására 120, a szakszerű tárolás melletti ártalmatlanítására további 180 napja lesz, így a helyzet még idén megnyugtatóan rendeződhet. A munkálatok várható költsége akár bruttó félmilliárd forint is lehet. Ezt az összeget a NAV megelőlegezi, azonban később – ha maga a kötelezett, vagyis a környezetszennyező cég önként nem fizeti meg – behajtja azt.

A Greenpeace 2017-es videója a kiskunhalasi veszélyeshulladék-lerakatról  Forrás: Pethe Attila Skyviewer/Greenpeace/youtube.com
Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam