2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új korszak kezdődhet Magyarországon a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításában

Egy új magyar találmánynak köszönhetően évtizedes probléma oldódhat meg a fólia- és műanyaghulladékok összegyűjtésével és feldolgozásával.

Az új hulladékfeldolgozási technológiák hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is meg lehessen óvni a környezetet, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Jager-csoport öntözőcsőüzemének átadásán csütörtökökön, Nemesvámoson.

Az Agrárminisztérium MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a miniszter beszédében emlékeztetett, hogy Magyarországon a mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat a növénytermesztés és az állattartás során.

Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonnányi mezőgazdasági fóliahulladék képződik, amelynek begyűjtésére és újrafeldolgozására eddig nem volt lehetőség.

A Jager-csoport szabadalma a fóliahulladékot olyan módon hasznosítja, hogy abból a mezőgazdaságban rendszeresen használt műanyag termékek készülhessenek.

A kormány tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a gazdáknál képződő fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához – mondta el Nagy István. A tárcavezető hangsúlyozta, ilyen eszközök gyártására alkalmas technológiákat fejlesztettek ki Nemesvámoson is, ahol most helyezték üzembe a cég locsolótömlő-gyártó gépsorát. A miniszter szerint ez egy hatalmas lépés a körforgásos gazdaság megvalósítása felé.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam