2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új korszak kezdődhet Magyarországon a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításában

Egy új magyar találmánynak köszönhetően évtizedes probléma oldódhat meg a fólia- és műanyaghulladékok összegyűjtésével és feldolgozásával.

Az új hulladékfeldolgozási technológiák hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is meg lehessen óvni a környezetet, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Jager-csoport öntözőcsőüzemének átadásán csütörtökökön, Nemesvámoson.

Az Agrárminisztérium MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a miniszter beszédében emlékeztetett, hogy Magyarországon a mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat a növénytermesztés és az állattartás során.

Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonnányi mezőgazdasági fóliahulladék képződik, amelynek begyűjtésére és újrafeldolgozására eddig nem volt lehetőség.

A Jager-csoport szabadalma a fóliahulladékot olyan módon hasznosítja, hogy abból a mezőgazdaságban rendszeresen használt műanyag termékek készülhessenek.

A kormány tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a gazdáknál képződő fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához – mondta el Nagy István. A tárcavezető hangsúlyozta, ilyen eszközök gyártására alkalmas technológiákat fejlesztettek ki Nemesvámoson is, ahol most helyezték üzembe a cég locsolótömlő-gyártó gépsorát. A miniszter szerint ez egy hatalmas lépés a körforgásos gazdaság megvalósítása felé.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam