2021. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egyszer használatos csomagolások megújulása közös érdek

Szükséges a fenntarthatóbb, élelmiszer-biztonsági szempontból is megfelelő új élelmiszer-csomagolási és hulladékhasznosítási megoldások kialakítása, ami az élelmiszerlánc-szereplők és a fogyasztók közös érdeke – állapították meg az idén 6. alkalommal rendezett, egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetéséről folytatott konferencia részvevői a Nébih közleménye szerint.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke hangsúlyozta: habár az élelmiszerláncban felhasznált csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése félreérthetetlen társadalmi elvárás, nem szabad elfeledkezni azok élelmiszer-biztonsági és minőségmegőrző szerepéről sem – idézte az intézmény közleménye a hivatal szakmai egyeztető fórumán, a Nébih Kerekasztalon elhangzottakat.

A témakör komplexitása miatt minden eddiginél szorosabb együttműködésre van szükség az élelmiszerlánc szereplői és a hatóság között.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy az élelmiszer-biztonsági és élelmiszerminőségi szempontokat figyelembe véve az élelmiszerek csomagolása ma még sok esetben nem váltható ki a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal.

A járványhelyzetben ráadásul még inkább felértékelődött az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok higiéniai szerepe. Ezért az alternatív csomagolóanyagok fejlesztése mellett továbbra is fontos a jelenleg alkalmazottak környezetbarát újrafeldolgozása vagy energetikai hasznosításának korszerűsítése.

A szakértők szerint az új megoldások kialakításában kiemelt fontosságú a tudományos innovációk ösztönzése, amelyet azonban továbbra is széles körű szakmai-társadalmi párbeszédnek kell kísérnie.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm) A műanyaghulladék az invazív fajok terjedéséhez is hozzájárul
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam