2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vizsgálják a pécsi hőerőmű egykori hulladékának hasznosíthatóságát

A korábban széntüzeléssel működő pécsi hőerőműben keletkezett és a baranyai megyeszékhely belvárosának közelében egykor elhelyezett pernye hasznosítását vizsgáltatja Pécs önkormányzata.

A helyhatóság az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 1961 és 1970 között a pécsi hőerőmű melléktermékeként keletkező úgynevezett híg zagyot a belváros és a déli városrész között, mintegy 43 hektáros területen helyezték el.

A nedves pernyét nagy gátakkal határolt medencékben gyűjtötték, majd az anyag kiszikkadását követően egy rekultiváció részeként a medencéket egy méter vastag termőfölddel borították be. Azóta bokros-fás növényzet alakult ki a területen.

Egy pécsi cég áprilistól próbafúrásokat végez a területen, hogy megállapítsák: a tározókban lévő, nyolcméternyi mélységben felhalmozott, 3,5 millió tonnányi pernye hasznosítható-e valamilyen módon.

Az anyag vegyi összetételétől függően a por állagú ipari mellékterméket útépítéseknél, illetve az építőanyag-gyártásban, cement- és betongyártásban lehetne hasznosítani.
A kutatás eredményét bemutató vizsgálati jelentés várhatóan május végén készül el.

A pécsi hőerőmű Fotó: MTI Fotó: Sóki Tamás
Neked ajánljuk
A műanyaghulladék a Fekete-tenger élővilágára is veszélyt jelenthet Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban Miért (nem) a plasztik kémiai újrahasznosítása a megoldás? Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez A korlátozások mellett kipipálhatta 2020-as klímacéljait Németország
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam