2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tavaly újabb 2,2 tonna szeméttől szabadították meg a Csomolungmát

Mióta a kereskedelmi expedíciók tevékenysége nyomán a világ legmagasabb hegycsúcsa mindenki által elérhető látványossággá vált, szinte megszállják a csoportok a hegyet, ami rengeteg hulladékkal jár.

Az üzemszerű expedícióztatás rengeteg hulladékkal jár: a felkészületlen mászók hátrahagyják felszerelésük egy részét, sátrakat, kiürült oxigénpalackokat hagynak nagy magasságokban, míg az alaptábor környezetében mindenféle egyéb hulladékot is találni, szeméttelephez hasonló a környezet – mutatott rá a Telex.

A nepáli Dawa Steven 2008 óta vezet expedíciókat a Himalája hegyeinek megtisztítására. A serpák spirituális otthonukként tekintenek az Everestre, joguknak és kötelességüknek érzik, hogy megvédjék azt. 2019 óta egy svájci cég, a Bally is beszállt a projektbe.

2020-ban már nemcsak az Everestet tisztították meg Dawáék, hanem még hét másik 8000 méteres hegyet is.

Először újra az Everest alaptáborát, ahonnan három másik csúcs is elérhető, vették kezelésbe, és összesen 47 napig tartó munkával takarították ki a területet. 2,2 tonna szemetet távolítottak el.

„A Cso Oju alaptáboránál, a nepáli oldalon homokba elásott vodkásüvegeket találtunk, ahogy műanyagot és szivárgó elemeket is, amelyek nagyon károsak a környezetre. A 2019-es expedíciónkon mindentől megtisztítottuk az Everest alaptáborát, tehát nem új szemetet találtunk ott, hanem a gleccserekből kiolvadt bádogkannákat, üvegeket és sátrakat például. Ezek a késő 1960-as évektől az 1980-asokig bezárólag maradhattak itt” – mondta a Telegraphnak Dawa.

Forrás: Bally/youtube.com
Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam