2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban

A világháborúkból visszamaradt, a tenger fenekére süllyedt hadihajók roncsaiban megtalálható óriási mennyiségű lőszer ökológiai veszélyének felbecsülésére indult északi-tengeri expedíció Németországban.

Az észak-németországi Bremerhaven kikötőjéből április hetedikén indult Helgolandra – Németország egyetlen igazi nyílt tengeri szigetéhez – a Heincke kutatóhajó, hogy közelről vegye szemügyre az SMS Mainz hadihajót, amely 1914-ben süllyedt el az északi-tengeri sziget partjainál.

A  bremerhaveni Német Hajózási Múzeum közleménye szerint a kutatóhajó személyzete mintákat hozott a felszínre, hogy elemezzék azokat az esetleges veszélyeket, amelyeket a roncsban lévő harci eszközök, köztük a lőszerek jelentenek a környezetre.

Hivatalos becslések szerint 1,3 millió tonna, a két világháborúból visszamaradt lőszer hever az északi-tenger Németországhoz tartozó részének mélyén, de alig tudni valamit arról, hogy milyen hatása lehet a halakra, a növényekre és az emberre ennek az irgalmatlan mennyiségű „veszélyes háborús hulladéknak”.

Tengeri élőlényekkel benépesített gránátok egy belga partok közelében heverő hajóroncs fedélzetén Fotó: Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)/dsm.museum

A lehetséges veszélyeket a 2018-ban elindult North Sea Wrecks-projekt keretében igyekeznek feltárni, a mostani expedíció ennek a része. A fegyverekkel, töltényekkel, olajjal és jelentős mennyiségű üzemanyaggal együtt elsüllyedt hadihajó környezetéből vett üledékminták és kagylók vizsgálatával a kutatók azt szeretnék megállapítani, szivárognak-e a környezetbe szennyező anyagok, és ha igen, az érintett élőlények egészségére milyen hatást gyakorolnak.

A minták vizsgálata zajlik a fedélzeten Fotó: Cornelia Riml/dsm.museum
Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam