2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi összefogással vetnének véget a tengerek szennyezésének

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Nemzetközi Tengerészeti Szervezettel (IMO) és 30 országgal összefogva veszi fel a küzdelmet az óceánok tisztaságáért.

A GloLitter Partnerség projekt a FAO felügyelete alatt, a norvég kormány támogatásából valósul meg. A partnerségbe öt kontinensről csatlakoztak országok – ismertette a Profit Line.

Az összefogás segít az érintett országoknak felismerni a lehetőségeket a tengeri hulladékok csökkentésére, beleértve a tengeri szállítás és halászat generálta műanyaghulladékot. A projekt célja az érintett iparágakban megvalósuló műanyaghasználat csökkentése és az újrahasznosítás mértékének növelése a sérülékeny tengeri ökoszisztéma és az ott élők létbiztonságának megóvásáért.

A GloLitter projekt ajánlásokat, oktatási anyagokat és stratégiajavaslatokat biztosít a részt vevő országoknak. A közeljövőben a FAO és az IMO szakértői továbbképzéseket és szakmai segítséget adnak, továbbá a partnerek közötti kommunikációt is segítik.

Az összefogás támogatja a már meglévő FAO-eszközök, mint a halászhálók, jelölésére vonatkozó önkéntes ajánlások és a globális fantomhalászat elleni kezdeményezés alkalmazását. A kikötői hulladékbefogadó berendezések elérhetősége és megfelelősége, és azok beágyazottsága a nemzeti hulladékkezelési rendszerekbe szintén fontos terület lesz, ahol a partnerországok számíthatnak a segítségre.

A GloLitter új megoldásokkal is kísérletezik, mint a nők által vezetett halászathoz kapcsolódó szervezetek bevonása a műanyagszemét újrahasznosításába és csökkentésébe a halászatban, halfeldolgozásban és értékesítésben. Emellett a köz- és magánszféra együttműködését is elősegítve támogatják a költséghatékony megoldások kifejlesztését a tengeri műanyaghulladék problémájának megoldására.

Neked ajánljuk
Főleg PET-palackok szennyezik a Szentendrei-szigetet Újabb szeméttel borított területet tisztított meg a MÁV Sok évtizede nyelik a halak a mikroműanyagot – akár egy harisnya kimosásától Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam