2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megvásárolt termékek harmada a kukában végzi

Éves szinten 560 kilogramm szemetet hagyunk magunk mögött fejenként, aminek csökkentése nem kis feladat. Az elmúlt években azonban látok egy szemléletváltást, már nemcsak a cégek tűzik zászlajukra az újrahasznosítást, hanem az utca embere is jobban meggondolja, hova helyezi a háztartásából kikerülő hulladékot – mondja Simon Anita, az ALTEO hulladékgazdálkodási üzletágának, az Ecofirstnek az ügyvezetője.

A szakember a G7-podcast friss adásában hangsúlyozta: a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék újrahasznosítása mindenképp mérföldkő a körforgásos gazdaság felé vezető úton. 

Ez a mostanában sokat emlegetett gazdasági modell röviden a hulladék csökkentésének és hatékonyabb felhasználásának egyik eszközét jelenti, ahol a ma termékei visszakerülnek a gyártásba, és a jövő alapanyagaivá válnak.

Statisztikák szerint jelenleg az általunk megvásárolt termékek egyharmada hulladék, ami döbbenetes szám. Évente mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszer végzi a kukákban, és főleg a háztartásokban növekszik rohamtempóban a kidobott élelmiszer mennyisége – pedig a szerves hulladék megfelelően kezelve fontos energiaforrást jelentene.

Egy kutatás szerint három fő mozgatórugója van a körforgásos gazdaságnak: az átalakuló fogyasztói igények, a szűkülő erőforrások és a technológiai áttörések. Az utóbbi alatt egyebek mellett a fenntartható termékdizájnt értjük, amikor már a termék megtervezésekor csökkentik a környezeti lábnyomot. Ennek egyik módja a moduláris felépítés, a könnyen cserélhető, javítható alkatrészek és a fenntartható, időtálló alapanyagok használata – mutatott rá Simon Anita.

A G7-podcast az alábbi linken hallgatható meg.

Neked ajánljuk
A világ műanyaghulladékának fele húsz cégtől származik A brit Tesco után az ALDI is lépett a nehezen újrahasznosítható műanyagok kezelése érdekében Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam