2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lesz a szemétből értékes nyersanyag

A tavaly februárban meghirdetett klímavédelmi akcióterv keretében a hazai hulladékgazdálkodás megreformálásán is dolgozik a kormány. Ennek része az az új törvény, amely központosítja a nagyvállalatok hulladékkezelését, szigorúbban szankcionálja az illegális szemétlerakást, és a csomagolóanyagok terén is átalakítja a piacot.

„Nagyon fontos, hogy a lakosság is támogassa ezeket a törekvéseket, olyan ösztönzők kerüljenek kialakításra, amelyek ezeket a szelekciókat lehetővé teszik” – hangsúlyozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az M1 Kék Bolygó című adásában.

A piacnak fel kell készülnie arra, hogy az új törvény 2023-tól kötelezővé teszi az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását. 

Az ásványvíz- és üdítőipari ágazatban ez a két csomagolóanyag dominál. Ezeket jelenleg is újrahasznosítják, de még korántsem akkora hatékonysággal, mint amennyire a jövőben elvárás lesz.

„Nagyon sokszor ezekbe a szelektív kukákba vagy a zsákokba nemcsak a PET-palack megy be, hanem egyéb hulladék is bekerül. Akkor is lehet belőle egyéb műanyag terméket gyártani, de nem biztos, hogy élelmiszeripari minőségben. Ezért mondjuk azt, hogy a visszaváltási rendszer generálisan egy új dolgot hoz” – mondta Miklósvári Géza, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség elnöke.

A visszaváltási rendszer működtetésével ugyanis egy palack többször is új életre kel, és ez a folyamat akár egy cégen belül is megvalósulhat. „Ha ez a visszagyűjtési rendszer jól működik, és a palackoknak mondjuk a 90 százaléka visszajön, és ha van egy olyan feldolgozó, amelyik valóban képes élelmiszeripari minőségben újrahasznosított granulátumot biztosítani, akkor ezek a cégek boldogan vállalják akár szerződésileg is természetesen, hogy ezt az újrahasznosított anyagot visszavásárolják, és ezt felhasználják az újabb gyártásban” – mondta Miklósvári.

Ez nemcsak az ásványvíz- és üdítőiparnak jelent változást, hanem azoknak a piaci szereplőknek is, amelyek a hulladékok feldolgozásáért felelnek. Ezekre a kapacitásokra az egész hulladékiparnak szüksége lesz, Magyarországon erre több nemzetközi tapasztalattal rendelkező vállalat is készen áll.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek Több mint 70 ezren vettek részt a környezetvédelmi konzultációban A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam