2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb szeméttel borított területet tisztított meg a MÁV

A MÁV területeit érintő illegális szemétlerakás szempontjából a Budapest XIV. kerület, Francia út országosan az egyik legfertőzöttebb helyszín. A környéken újra és újra megjelenő, nagy mennyiségű illegális szemétlerakás ráadásul kiemelt vasútbiztonsági kockázatot is jelent.

A MÁV Zrt. a területről 2016 óta 307 tonna hulladékot szállított el. A szemetet az esetek többségében az ott álló garázsok tövében helyezik el. 2020 őszétől a Tisztítsuk meg az országot! program keretében további körülbelül 98 m3 hulladékot távolított el a MÁV, és 2021. márciusig újabb közel 107 m3 szemét összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodott a vállalat.

A területen elvégzett hulladékelszállítások kiadásai 2020 szeptembere óta megközelítik a 9 millió forintot.

Ezek a kiadások egyéb, fejlesztendő területektől vonják el a forrást. Emellett a Francia úton kialakult helyzet baleset- és életveszélyes is: a felhalmozott hulladék könnyen tüzet is okozhat, amire több alkalommal volt már példa.

Hulladékhalmok a Francia út környékén Fotó: www.mavcsoport.hu

A vasúttársaság elkötelezett abban, hogy felszámolja a hosszú évek óta fennálló, tarthatatlan helyzetet a közbiztonság, a környezet tisztaságának biztosítása és az ott élők életminőségének hosszú távú javítása érdekében. Erre való tekintettel tavaly a Francia úti garázsokkal érintett valamennyi területbérleti szerződést felmondták. 

2020 nyarán tárgyalások indultak a XIV. kerületi önkormányzattal a későbbi területhasznosítás érdekében megvalósuló együttműködés lehetséges formáiról. Az illegális hulladéklerakás hosszú távú, hatékony megakadályozása érdekében a MÁV nyitott a Zuglói Önkormányzati Rendészettel kötött rendészeti együttműködési megállapodásban meghatározott felhatalmazás kiterjesztésére is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mavcsoport.hu
Vissza
Hírfolyam