2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természetre is fenyegetést jelent a járványhulladék

A legfrissebb kutatások ketyegő bombaként emlegetik a járvány miatt generálódó egyre nagyobb mennyiségű hulladékot. Egy holland kutatócsoport vizsgálata alapján a vadvilág esetében ez a bomba már fel is robbant.

A Leiden Egyetem és a Naturalis Biodiverzitás Központ szakértői arra keresték a választ, hogyan és mennyire befolyásolja a koronavírus-járvány miatt keletkező műanyaghulladék a vadvilágot. A kutatást az inspirálta, hogy a kutatók rábukkantak egy sügérre, ami egy orvosi gumikesztyűbe akadt, és elpusztult – írta meg az NRGreport.

Az eset óta világszerte gyűjtik az adatokat arról, hogy a világjárvány miatt megnövekedett védőfelszerelés-hulladék hogyan hat a vadvilágra.

A szakértők közösségimédia-posztok és helyi újságcikkek alapján vizsgálták a helyzetet. Megállapították, hogy az Egyesült Királyságból hulladékba akadt rókákról jöttek hírek, Kanadából pedig hasonlóképpen rosszul járt madarakról írnak és posztolnak. Sünök, sirályok, rákok és még denevérek is találkoznak az eldobott egyszer használatos műanyagokkal. 

A természetes vizek mentén is egyre többször lehet találkozni nem megfelelően kezelt egészségügyi hulladékkal Fotó: shutterstock.com

Az elmúlt évben fészeképítésre is egyre több állatfaj használt a Covidhoz köthető hulladékot: Hollandiában például egy vízityúk fészkében találtak maszkokat és kesztyűket, amelyeket valószínűleg nem megfelelő módon dobtak ki –  ezeket ugyanis veszélyes hulladékként kellene kezelni.

A szakértők azt is találták, hogy néhány esetben az állatok el is fogyasztják a hulladékot: jöttek jelentések maszkot rágó csimpánzokról és olyan pingvinről, amelynek a gyomrában találtak ilyet. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy ebből a szempontból a háziállatok is veszélyeztetettek – a maszk véletlen elfogyasztása akadályozza az emésztést, és az állat pusztulását okozhatja.

Neked ajánljuk
Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam