2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Országszerte, folyamatosan számolják fel az illegálisan lerakott hulladékot

Az önkormányzatok, kisebb cégek és nagyvállalatok, egyházi és más szervezetek közösen küzdenek az illegális szemétlerakatok megszüntetéséért. Ennek elősegítése érdekében a kormány által kiírt Tisztítsuk meg az országot! pályázat nyerteseinek többsége már meg is kapta a vállalt feladat végrehajtásának megkezdéséhez szükséges előleget – jelentette be Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta: a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Tisztítsuk meg az országot! pályázat keretében összesen 285 pályázó jut kormányzati támogatáshoz. 

Az elnyert összegek egy-egy terület hulladéktól való megtisztítására vagy az illegális szemetelés megakadályozására alkalmas rendszer kiépítésére fordíthatók.

A lehetőség iránt a legtöbben Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből érdeklődtek.

„A szemetelés minden jóérzésű embert felháborít. Az erdők, út menti részek, települések hulladéktól való megtisztítása nemzeti ügy, ezért igyekszünk minél több szervezetnek lehetőséget teremteni arra, hogy részt vegyen a közös munkában. Magánemberként a legegyszerűbben úgy segíthetünk ebben, hogy a Hulladékradar alkalmazást a telefonunkra letöltve jelezzük, ha valahol hulladékkupacot látunk” – fejtette ki Schanda Tamás.

Konténerbe gyűjtik a munkások az illegálisan lerakott hulladékot a budafoki Háros utcai vasúti töltés mellett
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az ország megtisztítását a pályázati támogatás mellett nagyvállalati partnerek és szervezetek is segítik. A MÁV eddig több mint 774 tonna, a Magyar Közút 1074 tonna hulladékot gyűjtött össze a program keretében, és további mintegy 6000 tonnát saját hatáskörben. Az állami erdőgazdaságok összesen több mint 3483 tonna, a nemzeti parki igazgatóságok 5258 tonna, az Országos Vízügyi Főigazgatóság pedig 8562 tonna vegyes és több mint 80 köbméter veszélyes hulladékot gyűjtött össze eddig.

A kormányzati kezdeményezés eddig tehát összesen 25 ezer tonna illegális hulladék eltakarítására ösztönzött.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam