2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem a műanyagok hibája, hogy nem megfelelő a gyűjtésük

A műanyagok használatának potenciálja még mindig nem érte el a csúcsát, egyre több anyagot fogunk műanyagokkal kiváltani. Ugyanakkor a szelektálásban élen járó Európai Unióban a plasztikhulladék 46 százalékát egyáltalán nem is gyűjtik vissza – hívta fel a figyelmet Lendvai László, a győri Széchenyi István Egyetem Anyagtudományi és Technológiai Tanszékének adjunktusa a G7-podcastban.

A műanyaggal kapcsolatos kihívások összetettségének érzékeltetésére Lendvai László elmondta: nem könnyű a műanyagok környezeti hatását egyszerűen azzal elintézni, hogy mivel belátható időn belül nem bomlanak el, károsak. Nagyon sok esetben ugyanis pontosan azért használják ezeket, mert a klímavédelmi célokat segítik.

„Ha egy repülőgépen egy kilogramm tömeget sikerül megtakarítani az önsúlyból, akkor évente 80 liter üzemanyagot lehet megspórolni. Márpedig ennek sokkal jelentősebb a klímaváltozásra kifejtett pozitív hatása, mint amennyi negatívummal jár a műanyag előállítása”

– mutatott rá a szakember. Természetesen az sem mindegy, hogy az elhasznált műanyagokkal mi történik. Az emberiség által 1950 és 2015 között előállított 8,3 milliárd tonna műanyagnak a tizedét sem sikerült újrahasznosítani. Ráadásul a műanyagok újrahasznosítása egy zárt rendszerben sem tarthat örökké.

Az új anyagokhoz csak kisebb részben lehet a korábban használt, begyűjtött anyagokat felhasználni, mivel utóbbiak tulajdonságai mindig romlanak

– húzta alá Lendvai László. Az energetikai hasznosítás elterjedését ugyanakkor az eljárás költségessége akadályozza: a „szükséges logisztikai, infrastrukturális és egyéb feltételek egy körülbelül kétszeres árszorzót tesznek rá a hulladékégetésre ahhoz képest, mintha egyszerűen letennék őket egy hulladéktelepre”.

A bioműanyagokról szólva Lendvai László rámutatott: ezek többnyire vagy szerves alapanyagokból készülnek vagy biológiai úton lebonthatók.  A valóságban nagyon kevés egyelőre az olyan bioműanyag, ami mindkét feltételt teljesíti. Ráadásul a lebontható műanyagok is csak speciális körülmények között, komposztálással – megfelelő baktériumokkal és hőmérsékleten – bonthatók le, ehhez azonban a szelektív gyűjtés megfelelő szervezésére is szükség lenne. Így pedig „előfordulhat, hogy egy hagyományos, jól szervezett újrahasznosítási lánccal rendelkező műanyag kevésbé terheli a környezetet, mint egy bioműanyag.

A G7-podcast adását az alábbi linkre kattintva lehet meghallgatni.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam