2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Főleg PET-palackok szennyezik a Szentendrei-szigetet

A Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei mintegy 2000 darab műanyaghulladékot gyűjtöttek össze a Szentendrei-szigeten.

Az április 17-én, a Duna-ág melletti erdős területen összegyűjtött szemét nagy része üres PET-palack volt, ami a Greenpeace szerint olyan jól ismert nagyvállalatoktól származik, mint a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. – idézi a szervezet közleményét a Telex.

„23 aktivista bevonásával, összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával” – nyilatkozta Tóth-Kalló Éva, a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntese.

Egy 500 méteres partszakaszt tudtak megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy 2000 darab műanyagszemét volt, döntő többségben PET-palack.

A begyűjtött és átvizsgált 2000 darab műanyaghulladék mintegy harmada (624 db) volt beazonosíthatóan egy adott vállalathoz köthető. A szemét több mint fele, 325 darab PET-palack a Coca-Colától származott. A második helyen a Pepsihez köthető italcsomagolások végeztek a cégtől származó 101 darab PET-palackkal (16 százalék), míg a harmadik helyre a Szentkirályi Magyarország került 56 darab palackkal, ami a beazonosított szemét körülbelül 9 százalékát jelentette.

Fotó: Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A Greenpeace szerint az újrahasznosítás önmagában még nem jelent kiutat a műanyagválságból. Simon Gergely, az egyesület kampányfelelőse azt mondta: 

„azt várjuk a cégektől, hogy segítsenek kilábalni a nagyrészt általuk okozott műanyagválságból úgy, hogy felhagynak végre az eldobható csomagolóanyagok használatával”. 

Hozzátette: „előrelépés, hogy a közelmúltban elfogadott törvény értelmében 2023-ban Magyarországon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, azonban az igazi megoldást a tartós, újratölthető, újrahasználható csomagolóanyagok jelentenék a műanyagszennyezés megfékezésére” – fogalmazott.

Az önkéntesek a szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttatták el, de a Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten, ezért folytatják a munkát, és másokat is csatlakozásra és a hulladékgyűjtésre buzdítanak.

Neked ajánljuk
Spanyolország száműzi a plasztikdobozokat a zöldségpultokról Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország Új utakon hasznosulhatnak a plasztikpalackok A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam