2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Egyesült Államok hadserege többet szennyez, mint 100 kisebb ország

A hadsereg tevékenysége nyomán évente több veszélyes hulladék keletkezik, mint az öt legnagyobb amerikai vegyipari vállalatnál együttvéve.

Az USA fegyveres erői évente 750 ezer tonna mérgező hulladékot termelnek kimerült urán, olaj, sugárhajtómű-üzemanyag, növényvédő szerek, lombtalanító szerek, ólom és egyéb vegyszerek formájában – írta meg a Quartz alapján a Rakéta.

Egy 2019-es tanulmány szerint az amerikai hadsereget éves üzemanyag-felhasználása alapján, ha országról beszélnénk, a 47. legnagyobb üvegházhatást okozó gázkibocsátóként rangsorolnák:

annyi szennyezést termelnek, mint a világstatisztikában szereplő száz kisebb ország együttvéve. 

Ráadásul a világ klímahelyzetének felelőseit kereső és kimutató tanulmányok nagy részéből kimaradnak, mivel a Pentagon és az Egyesült Államok kormányzati szervezeteinek adataihoz nem könnyű hozzájutni. 2017-ben az amerikai hadsereg körülbelül 269 ezer hordó olajat vásárolt naponta, ami több mint 25 ezer kilotonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezett.

A hadseregnek van egy Go Greennek elkeresztelt programja, amely főképp a megújuló villamosenergia-termelésre épít, de ennek hatása ma még csekély jelentőségű.

Ugyanakkor az Egyesült Államok fegyveres erői a klímaváltozást a jövőbeli konfliktusokra való felkészülésben stratégiaformáló erőnek tartják. A haditengerészet Nagy Zöld Flotta (GGF) programjában például fejlett bioüzemanyagok fejlesztését és felhasználását tűzték ki célul. Ezzel szeretnék csökkenteni a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, és ezzel az import szénhidrogén-függőséget is.

Neked ajánljuk
Kilenc százaléknál is kevesebb szemetet hasznosít újra az USA Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Egyre több erdőtűzzel küzd az Egyesült Államok Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam