2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beépített enzimekkel turbózzák fel a lebomló műanyagokat

Egy amerikai hadsereg által finanszírozott kutatás hozhat megoldást a sokszor csak nevükben ígéretes, de valójában csak speciális körülmények között, illetve meglehetősen lassan lebomló műanyagok problémájára.

Amióta az emberiség felismerte a műanyagokkal járó környezeti kockázatokat, a természetes alapanyagokból előállított, lebomló műanyagok népszerűsége folyamatosan nő. Azonban – ahogy erre az Élő Bolygónkon is többször rámutattunk – a lebomló műanyag elnevezés sokszor félrevezető volt, de legjobb példái is gyakran újabb problémákat generáló félmegoldásnak bizonyultak.

A Kaliforniai Berkeley Egyetem és a  Massachusettsi Amherst Egyetem kutatói azonban kidolgoztak egy ígéretes eljárást, amelynek köszönhetően hő és víz jelenlétében a PLA műanyagok bomlási ideje néhány hétre csökken.

A megoldást a poliészterbontó enzimek jelentik, amelyeket már a gyártásnál beépítenek a műanyagba.

Az áttörést az eljárás során használt polimerborítás jelenti, amely lehetővé teszi, hogy az enzimek élő szervezeten kívül is stabilan megmaradjanak, és optimális körülmények között elvégezzék feladatukat: a talajban hasznosuló tejsavvá bontsák le a PLA-alapú műanyagot.

A kutatók ezt úgynevezett RHP-molekulák létrehozásával érték el, amelyek képesek a nanomennyiségű enzimek tárolására, ugyanakkor hő és víz hatására a műanyaggal együtt elbomlanak.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: waste-management-world.com
Vissza
Hírfolyam