2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korábban véltnél több szén-dioxidot vesz fel a Déli-óceán

Svájci kutatóknak sikerült a Déli-óceán szén-dioxid-felvétele körüli bizonytalanságokat csökkenteni.

Az eddigi klímamodellek nagy szórást mutattak, amikor arról volt szó, hogy a jövőben mennyi szén-dioxidot fog a Déli-óceán elnyelni. „Régóta igyekeznek megoldani a problémát a kutatók. Most sikerült a bizonytalanságot körülbelül 50 százalékkal mérsékelni” – idézte Jens Terhaart, a Berni Egyetem Oeschger Klímakutató Központjának tudósát az egyetem közleménye.

Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el. A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben.

A berni kutatók friss számításai szerint a Déli-óceán a 21. század végére az eddig véltnél 14-18 százalékkal több szén-dioxidot nyelhet el.

 A Science Advances szerdán megjelent számában bemutatott módszerükben központi jelentősége van az emberi tevékenységből származó szén-dioxid felvétele és a felszíni tengervíz sótartalma közötti összefüggésnek. Az alacsony sótartalmú modellekben kevesebb szén-dioxid jutott a mélybe. Magasabb sótartalomból kiindulva az ellenkezője történt: a levegőből több szén-dioxidot vett fel a víz.

Mivel a berni kutatók megfigyelések alapján meghatározott sótartalommal dolgoztak, sikerült javítani a modelles előrejelzések érvényességén.

Neked ajánljuk
Ellentmondásos ökováros épül Kirgizisztánban Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Kihívásokkal teli jövőt jósol hazánknak a KSH
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam