2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korábban véltnél több szén-dioxidot vesz fel a Déli-óceán

Svájci kutatóknak sikerült a Déli-óceán szén-dioxid-felvétele körüli bizonytalanságokat csökkenteni.

Az eddigi klímamodellek nagy szórást mutattak, amikor arról volt szó, hogy a jövőben mennyi szén-dioxidot fog a Déli-óceán elnyelni. „Régóta igyekeznek megoldani a problémát a kutatók. Most sikerült a bizonytalanságot körülbelül 50 százalékkal mérsékelni” – idézte Jens Terhaart, a Berni Egyetem Oeschger Klímakutató Központjának tudósát az egyetem közleménye.

Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el. A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben.

A berni kutatók friss számításai szerint a Déli-óceán a 21. század végére az eddig véltnél 14-18 százalékkal több szén-dioxidot nyelhet el.

 A Science Advances szerdán megjelent számában bemutatott módszerükben központi jelentősége van az emberi tevékenységből származó szén-dioxid felvétele és a felszíni tengervíz sótartalma közötti összefüggésnek. Az alacsony sótartalmú modellekben kevesebb szén-dioxid jutott a mélybe. Magasabb sótartalomból kiindulva az ellenkezője történt: a levegőből több szén-dioxidot vett fel a víz.

Mivel a berni kutatók megfigyelések alapján meghatározott sótartalommal dolgoztak, sikerült javítani a modelles előrejelzések érvényességén.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam