2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hálóval felszerelt robot gyűjti az űrszemetet

A NEO-01 nevű űreszközt kedden állította alacsony Föld körüli pályára egy aszteroidabányászatra szakosodott kínai startup.

A 30 kilogrammos robotot, amelynek feladatai közé tartozik a mélyűrben lévő égitestek megfigyelése is, a dél-kínai Sencsenben működő Origin Space fejlesztette ki, és egy Hosszú Menetelés-6 típusú hordozórakétával indították útnak. 

A vállalat szerint a prototípus megnyitja az utat azok előtt a jövőbeli technológiák előtt, amelyeket a kisbolygókon folytatandó bányászathoz használhatnak fel. A világ első aszteroidabányászatra szakosodott vállalkozása, a Planetary Resources 2009-es megalapítása óta világszerte több mint egytucatnyi hasonló cég alakult, köztük a szintén amerikai 3D Systems és a japán Astroscale.

Az Astroscale technológiájával ellentétben, amely mágnesek révén gyűjti be az űrszemetet, a NEO-01 egy hatalmas hálóval fogja be az űrhulladékot, amelyet aztán eléget elektromos meghajtórendszerével.

Az Origin Space azt tervezi, hogy több tucat űrteleszkópot és űreszközt bocsát fel a jövőben, hogy 2045-re elsőként megkezdhesse a kereskedelemi célú bányászatot az aszteroidákon.

Mostanáig több ezer műholdat bocsátották fel világszerte. A szolgálati idejük lejártával ezek nagy része űrszemétté válik, fenyegetést jelentve a működő műholdakra Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam