2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Tisza csak Kárpát-medencei összefogással tisztulhat meg

Bár a Tisza szennyezése nem új keletű probléma, azért nehéz a megoldása, mert nem csupán egy nemzetet, hanem a Kárpát-medence több országát is érinti. Magyar és ukrán aktivisták is dolgoznak rajta, a tiszai szennyezést mégsem sikerült felszámolni az elmúlt években.

A probléma felszámolását nehezíti, hogy az általában a folyópartokon, medrekben, ár- és hullámtereken illegálisan lerakott hulladékot már egy kisebb árhullám is képes magával ragadni – nyilatkozta a Világgazdaságnak Siklós Gabriella, Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

A tiszai vízszennyezés már több mint másfél évtizede fennáll: 2004 óta jelentős mennyiségű növényi uszadékkal kevert PET-palackot és egyéb kommunális hulladékot szállít a víz hazánkba.

Ez a hulladékmennyiség a hazai folyószakaszokon is kiegészül a folyópartokon hagyott illegális hulladékkal.

A környezetpusztítás felszámolása azért számít kihívásnak, mert hazánk a Tisza folyó alvízi országa, a szennyezés kiküszöbölése elsődlegesen a szennyezés létrejöttének megelőzésével a felvízi szomszédainknál lenne kezelhető – viszont Ukrajnában szinte egyáltalán nincs szervezett hulladékkezelés.

A Tisza hulladékmentesítése minden évben jelentős forrásokat emészt fel
(Vásárosnamény, 2021. február 6.)
Fotó: MTI/Balázs Attila

„A probléma megoldása az országok közötti együttműködés lehet: jelenleg minden egyes szennyezés esetében a magyar és az ukrán elnök felveszi a kapcsolatot, információkat cserélnek” – mondta Siklós. Az ukrán partner teljesen nyitottan és együttműködően viszonyul a problémához.

Amíg nem tudják helyben, szervezetten megoldani a hulladékkezelést, és felszámolni az illegális lerakásokat, legalább néhány magyar akcióban segítenek a hazai szakembereknek az árhullám levonulása után.

Hazánkban többféle környezetvédelmi kezdeményezés célozza a tiszai szennyezés megszüntetését, ilyen a Klímavédelmi Akcióterv keretében működő Tisztítsuk meg az országot projekt. Számos magán- és közcélú kezdeményezés (közéjük tartozik például a PET Kupa) folyamatosan szervez akciókat a területileg illetékes vízügyi igazgatóságokkal együttműködésben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam