2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható módszert dolgoztak ki mikrobiológusok a vizek műanyagmentesítésére

A Hongkongi Műszaki Egyetem kutatói baktériumokat használnának a mikroműanyag ártalmatlanítására.

A baktériumok hajlamosak csoportosulva rátapadni felületekre, egyfajta filmréteget képezve. A kutatók ezt a tulajdonságukat kihasználva ragasztószalag-szerű mikrobiális hálókat akarnak tenyészteni.

Ezek összefognák a vízből a mikroműanyagokat, hogy azok könnyebben kihalászható és újrahasznosítható gömbökké álljanak össze.

A kutatás még kezdeti szakaszában tart, de ha sikerrel jár a fejlesztésük, fenntartható módszert teremthetnek a műanyagszennyezés mértékének csökkentésére.

A mikroműanyagok, melyek a tengerbe kerülő műanyaghulladéknak a sós víz és a napfény hatására történő lebomlásakor keletkeznek, a táplálékláncba beépülve rendkívül súlyos környezeti problémát jelentenek.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához Áder János a klímaváltozásról tartott előadást a révkomáromi diákoknak Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam