2021. május 10., Ármin, Pálma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható módszert dolgoztak ki mikrobiológusok a vizek műanyagmentesítésére

A Hongkongi Műszaki Egyetem kutatói baktériumokat használnának a mikroműanyag ártalmatlanítására.

A baktériumok hajlamosak csoportosulva rátapadni felületekre, egyfajta filmréteget képezve. A kutatók ezt a tulajdonságukat kihasználva ragasztószalag-szerű mikrobiális hálókat akarnak tenyészteni.

Ezek összefognák a vízből a mikroműanyagokat, hogy azok könnyebben kihalászható és újrahasznosítható gömbökké álljanak össze.

A kutatás még kezdeti szakaszában tart, de ha sikerrel jár a fejlesztésük, fenntartható módszert teremthetnek a műanyagszennyezés mértékének csökkentésére.

A mikroműanyagok, melyek a tengerbe kerülő műanyaghulladéknak a sós víz és a napfény hatására történő lebomlásakor keletkeznek, a táplálékláncba beépülve rendkívül súlyos környezeti problémát jelentenek.

Neked ajánljuk
Főleg PET-palackok szennyezik a Szentendrei-szigetet Az utakról, az óceánokból és a termőföldekről kerül a levegőbe a mikroműanyag Új megoldás az SZTE kutatóitól a légköri szén-dioxid hasznosítására Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam