2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem a hatalmas ázsiai folyamok a műanyagszennyezés elsődleges forrásai

Egy friss kutatás szerint a kisebb kelet-ázsiai folyók jelentik az igazán nagy veszélyt az óceánokra és azok élővilágára.

Az óceánokban úszó műanyagnak mindössze 20 százaléka származik hajókból, halászhálókból, a maradék folyókból érkezik. Korábban azonban azt feltételezték, hogy ezért elsősorban a nagy vízgyűjtő medencével és magas vízhozammal rendelkező folyamok a felelősek.

Az Ourworldindata által bemutatott tanulmány szerzői szerint azonban a 2015-ben a folyók által az óceánokba szállított körülbelül 1 millió tonna műanyagnak mindössze 16 százalékáért felelős a tíz leginkább szennyező folyó – és ezek egyáltalán nem azok a hatalmas folyamok, amiknek a nevét mindenki ismeri. 

Azt, hogy egy folyó komoly szennyezés forrása lesz-e, elsősorban nem a vízgyűjtő medence méretén múlik, hanem azokon a tényezőkön, amelyek meghatározzák, hogy milyen valószínűséggel kerül műanyag egy adott folyóba, illetve hogy milyen valószínűséggel végzi az az óceánban.

Ebből a szempontból az a legfontosabb, hogy milyen a folyó környékén a hulladékgazdálkodás. Másrészt a nagyvárosokon keresztülhaladó folyók vize nagyobb terhelésnek van kitéve, nemcsak a népességszám, hanem a lebetonozott felületek miatt is, amelyekről könnyebben mosódik a folyóba a hulladék. Minél közelebb van a város a torkolathoz, annál szennyezettebb lesz a folyó, ahogy a vízgyűjtő medence csapadékosságával is nő a bemosott műanyag mennyisége.

A mindössze 25 kilométeres Pasig egyike a fő szennyezőknek: ez a rövid, gyakorlatilag teljes hosszában a manilai agglomerációban csörgedező folyó felelős az évente a tengerekbe jutó műanyag öt százalékáért Fotó: shutterstock.com

A tanulmány becslései szerint az óceánokba a folyókból érkező műanyagszemét egyharmada a Fülöp-szigetekről, 81 százaléka pedig ázsiai folyókból érkezik – holott az itt élők hulladéktermelése törtrésze az Európában jellemzőnek. A világ tíz legszennyezőbb folyója közül hét a Fülöp-szigeteken található, az élmezőny maradéka is elsősorban délkelet-ázsiai, szegény országokban folyik.

Neked ajánljuk
Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam