2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mosolygó Zsákok után műanyag-újrahasznosítás a Tisza-parton

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával ártéri hulladékgyűjtő akciót indítottak Mosolygó Zsák néven több Tisza menti településen. Az ártéri hulladék több mint fele újrahasznosítható, amelynek fortélyait egy mobil kiállítótérben mutatják be több állomáson a Tisza mentén.

 A Műanyag Műhely (MüMü) utánfutón gördül egyik településről a másikra, és hajókabin hangulatával egy röpke pillanatra a folyóra repíti a látogatót. Odabent pedig a folyami hulladékok változatos világával és az újrahasznosításban rejlő lehetőségekkel ismerkedhetünk – mutatja be a szervezet legújabb kezdeményezését a PET Kupa közleménye.

A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. Az esemény zárásaként a tavalyi évben megtisztított területeken a begyűjtött hulladék további sorsát mutatja be a MüMü.

A gyerekek a megfelelő műanyag frakciót ledarálva mindennapi használati tárgyakat, például vonalzót, tollat, karabinert készíthetnek az egykor volt ártéri hulladékból.

A MüMü május 10-én Tiszadadáról indulva ellátogat Tiszagyulaházára, majd Tiszapalkonyára is.

Fotó: Molnár Vanda/PET Kupa

A Mosolygó Zsák projektben a tavalyi ártértakarítás során több településen becsatlakoztak iskolás és óvodás csoportok, ifjú horgászok vagy az Erzsébet-tábor résztvevői. Az ártéri erdőben felismerhették, hogy bár a hulladék olykor messziről jön, de ezeket a területeket ők, a helyi lakosok tudják a leginkább tisztán tartani és felügyelni.

A szervezők szerint fontos lépés, hogy azok, akik a hulladékot összeszedték, lássák, nemcsak a környezetüket tisztították meg, de értékes alapanyagot is gyűjtöttek, mely már rég nem hulladéklerakóba való.

Forrás: PET Kupa/youtube.com

„A Mümü május végén továbbmegy, és a környezeti nevelési feladatait Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén folytatja – mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója. „Olyan oktatóprogramot dolgozunk ki, amely a Tisza példáján, személyes tapasztalással mutatja a folyószennyezés helyzetét, feltárja annak okait, játékos formában kínál megoldási lehetőségeket és egyben felelős hulladékgazdálkodásra tanít.”

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: petkupa.hu
Vissza
Hírfolyam