2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Illegális szemétlerakókat számoltak fel a baranyai erdőségekben

Jelentős mennyiségű hulladékot gyűjtött össze és szállított el a baranyai erdőségekből a Mecsekerdő Zrt. tavaly ősz óta egy kormányzati támogatással megvalósuló program keretében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) illegális hulladéklerakók felszámolását célzó, Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű programjának keretében a baranyai erdőségeket összesen több mint 180 köbméternyi hulladéktól tisztították meg – derült ki a társaság MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A négy és fél millió forintból megvalósított akció során több mint harminc erdőrészletben, így a Mecsek nyugati és keleti részén lévő tájvédelmi körzetekben, Natura 2000 védelem alatt álló területeken végezték el az illegális gyűjtőhelyek felszámolását.

A leginkább szennyezettnek a Pécs, Komló, Kővágószőlős és Kővágótöttös, és Székelyszabar körüli erdők bizonyultak; a traktor- és autógumitól kezdve az építési törmelékig, a hűtőszekrénytől a háztartási hulladékig sok mindent találtak a hulladékgyűjtési akció során. 

A közleményben kitértek arra, hogy a HulladékRadar nevű mobilalkalmazáson keresztül érkező lakossági bejelentések is segítették a lerakók felderítését. A Mecsekerdő a további természetkárosítások megakadályozása érdekében nyolc vagyonvédelmi kamerát telepített a leginkább veszélyeztetett területekre, emellett nagy hangsúlyt fektet a lakosság tájékoztatására, a hulladék környezetbarát elhelyezésének lehetőségére, a hulladékudvarok népszerűsítésére.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Neked ajánljuk
Megtisztultak az állami erdők Mi vár a papírra az út végén? Töretlenül folytatódik a hazai fatelepítési program A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam